X

Dominic Raab şi-a dat demisia din guvernul britanic

Ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia joi provocând agitaţie în guvernul prim-ministrului Theresa May, după ce aceasta a încheiat un acord privind ieşirea Marii Britanii din UE care a fost criticat dur de oponenţi, aliaţi şi membri ai partidului său, relatează Reuters şi AFP, potrivit  agerpres.

“Regret să anunţ că, după reuniunea guvernului de ieri (miercuri – n.r.) privind acordul pentru Brexit, trebuie să demisionez”, a postat pe Twitter Dominic Raab. El a spus că planul Theresei May ameninţă integritatea Marii Britanii.

Citeşte şi: Donald Tusk anunţă un summit pentru oficializarea acordului dintre UE şi Marea Britanie

“Nu pot să împac termenii acordului propus cu promisiunile pe care le-am făcut ţării în manifestul nostru la ultimele alegeri. Aceasta este, în miezul ei, o problemă de încredere publică”, a adăugat el.

Liderii din statele Uniunii Europene (UE) se vor întâlni pe 25 noiembrie pentru a oficializa acordul de divorţ din partea blocului comunitar. May se confruntă acum cu lupta mai dificilă de a obţine votul parlamentului pentru acord.

Citeşte şi: Americanii se tem că ar putea pierde un război în faţa Rusiei sau a Chinei

Jurnaliştii britanici susţin că nemulţumirea în rândul parlamentarilor conservatori care susţin Brexitul este atât de mare, încât ei ar putea solicita un vot de neîncredere în conducerea ei. Nu a existat o confirmare a acestei informaţii până în prezent.

Un reporter al ITV a vehiculat informaţia că până joi la prânz s-ar putea aduna suficiente solicitări pentru un vot de neîncredere.

Rezultatul final pentru Marea Britanie rămâne nesigur: scenariile variază de la un divorţ calm până la o respingere a acordului lui May, care ar putea duce la demisia ei şi la părăsirea UE fără un acord, sau chiar la un nou referendum, comentează Reuters.

Tags: acordbrexitdemisieDominic Raabmarea britanieTheresei May
Categorii: Diaspora