Dominique de Villepin: Europa este pe punctul de a dispărea de pe glob ca actor major

Publicat:

Europa este pe punctul de a dispărea de pe glob ca actor major, a avertizat luni la Bucureşti fostul premier francez Dominique de Villepin, în deschiderea celei de-a şaptea ediţii a conferinţei Bucharest Forum, care încearcă să găsească răspuns la întrebarea “Est-Vest – coliziune, coluziune sau cooperare?”, potrivit Agerpres.

Villepin, considerat de unii un vizionar şi criticat de alţii, a punctat provocările cu care se confruntă lumea în momentul de faţă – caracterizat, susţine el, printr-o “multipolaritate dezorganizată” -, şi anume divizarea, riscul de confruntare şi cel de marginalizare.


Europa, a specificat fostul premier al Franţei, este divizată în chestiuni cum este Brexit, chestiunea separatismului în Catalonia sau democraţiile “iliberale”. Nu consider că situaţia din România are de-a face cu cea din Ungaria şi Polonia, a precizat în acest context Dominique de Villepin, făcând referire la regimurile controversate aflate la putere în aceste ţări.

Citește și : Juncker a provocat râsetele asistenţei la o conferinţă cu câteva mişcări de dans înaintea discursului

Riscul confruntării este foarte ridicat în prezent, atenţionează diplomatul francez, evocând un aşa-zis “historical switch”, şi anume afirmarea unei puteri în paralel cu declinul alteia, situaţie care a dus în repetate rânduri în plan istoric la războaie. China – în plină dezvoltare – reprezintă azi un duşman pentru SUA, a exemplificat Villepin, menţionând demersurile politice şi economice ale administraţiei de la Washington în relaţia cu Beijingul.

Adevărata bătălie este însă astăzi cea în planul tehnologiei, notează Villepin, amintind în acest context de proiectul chinez “Made in China 2025” de dezvoltare a sectorului high-tech, privit ca o ameninţare de alte ţări, mai ales SUA.

Pe acest fundal, Europa este confruntată în ziua de azi cu un risc specific, al marginalizării, ce o poate aduce în situaţia de a nu avea niciun cuvânt de spus, de a nu putea lua iniţiativa şi de a rămâne în defensivă, mai afirmă diplomatul francez, care le reproşează democraţiilor liberale incapacitatea de a a acţiona în faţa euroscepticismului şi de a rezona cu opinia publică.

Fostul prim-ministru francez îi îndeamnă pe europeni la “reinventarea şi reorganizarea multipolarităţii”, care, susţine el, se poate realiza, în primul rând prin recunoaşterea realităţilor negate în ultimii ani, inclusiv a faptului că o ţară în ascensiune cum este China nu poate fi “dată deoparte”, ci Europa are nevoie de ea ca partener, dar şi a importanţei ţărilor emergente, cum sunt cele din Africa sau din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

În egală măsură, consideră Villepin, pentru a-şi regăsi vocea în actualul context, Europa trebuie să redevină un continent al inovării, inclusiv în sensul asumării de iniţiative în plan politico-diplomatic. Diplomatul francez a evocat în acest sens reprezentarea deficitară a Europei în Consiliul de Securitate al ONU şi necesitatea unei îmbunătăţiri a mecanismului de veto în cadrul Naţiunilor Unite şi a pledat totodată pentru o revenire la “diplomaţia proiectelor”, dând din nou exemplul Chinei.

Imaginaţie, generozitate, pragmatism şi puterea exemplului sunt, în opinia lui Dominique de Villepin, esenţiale atât în ce priveşte rezolvarea problemei migraţiei, cât şi în relaţiile cu regimurile “iliberale” şi cu China.

România este importantă în inima mea şi fiecare vizită la Bucureşti este un moment emoţionant, a mărturisit Dominique de Villepin, care a amintit în discursul său şi de rolul jucat în cultura europeană de nume ca Mihai Eminescu, Gherasim Luca sau Paul Celan. Supravieţuirea Europei este în inimile noastre, a spus diplomatul francez.

Citește și : SUA denunță ”reaua credinţă” a Iranului la CIJ, în dosarul averilor iraniene blocate

Bucharest Forum reuneşte pentru trei zile în capitala României proeminenţi politicieni, gânditori, jurnalişti şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, oferind o platformă diferiţilor actori pentru a se întâlni şi a-şi aduce în discuţie interesele, abordările şi obiectivele, precum şi de a analiza potenţialul şi conflictele existente şi de a căuta modalităţi de a maximiza avantajele pe care le pot aduce viziunile divergente, reducând totodată la minimum impactul lor negativ, arată organizatorii.

Bucharest Forum 2018 este organizat de Institutul Aspen România şi biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Cercului Militar Naţional, Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat şi Băncii Naţionale a României.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.