X

Domnica Manole: Curtea Constituțională a pavat calea a R.Moldova către UE, spaţiul de libertate, securitate şi justiţie

Domnica Manole: Curtea Constituțională a pavat calea a R.Moldova către UE, spaţiul de libertate, securitate şi justiţie

În perioada 22-23 mai 2024, Curtea Constituțională a Republicii Moldova va găzdui cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), cu tema „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”.

Acest eveniment este organizat în cadrul Președinției CCCE a Curții Constituționale a Republicii Moldova, potrivit omniapres.md.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

„Curtea Constituțională a pavat calea a Republicii Moldova către Uniunea Europeană. În mai multe hotărâri și decizii ale sale, Curtea a făcut trimitere la jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene ca la o sursă de autoritate pentru problemele juridice pe care le-a judecat”, declară Domnica Manole, Președintă a Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Președintele Curții Constituționale Domnica Manole speră că cetăţenii vor susţine modificările la Legea fundamentală la referendumul din 20 octombrie. Declarația a fost făcută în cadrul Congresului XIX al Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene de la Chişinău.

Potrivit lui Domnica Manole, chiar dacă Moldova este o țară mică care abia își consolidează instituțiile, ea are aspirații serioase de a adera la Uniunea Europeană, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md.

„Recent, Curtea Constituţională a dat un aviz favorabil pentru modificarea Constituţiei prin referendum. Modificările se referă la introducerea în Constituţie a unui articol separat dedicat aderării la UE. Astfel, putem spune că Curtea Constituţională a pavat drumul Republicii spre UE… Sperăm că şi populaţia ţării va aproba la referendumul din octombrie introducerea modificărilor la Constituţie privind aderarea la Uniunea Europeană – spaţiul de libertate, securitate şi justiţie”, a declarat Domnica Manole.

De asemenea, președintele CC consideră că integrarea europeană este „singura opțiune viabilă” pentru Republica Moldova.

Ea susține că Europa traversează o perioadă în care „regimurile autocratice intenţionează să-şi extindă influenţa prin atacarea ţărilor vecine, când liderii populişti sunt tot mai mult favorizaţi de public şi când crizele democraţiilor servesc drept motiv de nelinişte”. Dar în acest context, judecătorii constituţionali trebuie să îşi continue rolul de „punte de legătură între bunul simţ şi viaţa de zi cu zi”.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Evenimentul va găzdui mai mult de 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum: Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, doamna Siofra O’Leary, Președintele Comisiei de la Veneția, doamna Claire Bazy Malaurie, reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză și alții.

Tags: Curtea ConstitutionalaDomnica ManoleMoldovauniunea europeana
Justiţie