X

Donald Trump a vrut să-l demită pe şeful Pentagonului

Preşedintele SUA, Donald Trump, a vrut să îl demită săptămâna trecută pe secretarul Apărării, Mark Esper, din cauza disensiunilor privind mobilizarea militarilor activi în contextul protestelor, dar situaţia a fost evitată deocamdată prin intervenţia consilierilor prezidenţiali şi a unor congresmeni.

Conform unor oficiali de la Washington citaţi de publicaţia The Wall Street Journal, Donald Trump era nervos că Mark Esper nu susţine ideea sa de mobilizare a militarilor activi pentru oprirea protestelor izbucnite în Washington D.C., Minneapolis şi în alte oraşe faţă de moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat de agenţi de poliţie, transmite şi potrivit agerpres.

Citeşte şi: Austriacul care spiona pentru Rusia a fost ELIBERAT

Donald Trump a cerut opiniile unor consilieri pe tema disensiunilor cu şeful Pentagonului, având intenţia de a-l demite pe Mark Esper, al patrulea secretar al Apărării din actualul mandat prezidenţial. Consilierii l-au atenţionat pe Donald Trump să nu îl demită pe Mark Esper, iar liderul de la Casa Albă a renunţat pentru moment la această idee.

Conştient de planurile lui Donald Trump, Mark Esper s-a pregătit să demisioneze, parţial din cauza disensiunilor pe tema mobilizării militarilor activi. Şeful Pentagonului pregătise anunţul demisiei, dar a fost convins să nu facă acest lucru de consilieri.

Citeşte şi: Mai mulţi lideri europeni cer o pregătire mai bună pentru următoarea pandemie

Donald Trump a avertizat pe 1 iunie că va mobiliza armata SUA în unele oraşe, în contextul protestelor violente. Aproximativ 1.600 de militari au fost trimişi la periferia oraşului Washington D.C., pentru o posibilă intervenţie.

La rândul său, Mark Esper a declarat acum o săptămână că mobilizarea trupelor americane nu era un lucru cert. “Opţiunea utilizării trupelor active în misiuni de menţinere a ordinii publice ar trebui să fie în ultimă instanţă. Doar în cazurile cele mai urgente şi în situaţiile cele mai grave. Acum nu suntem în astfel de situaţii”, a argumentat şeful Pentagonului.

Tags: Casa AlbaDonald TrumpMark EsperSUAWashington D.C.
Categorii: Știrile zilei