Donald Trump aduce în discuţie acordul nuclear după recentul test balistic al Iranului

Publicat:

Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă preşedintele american, Donald Trump, care în acelaşi timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord, transmite AFP preluat de agerpres.

“Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!”, a scris pe Twitter preşedintele american.


Teheranul a anunţat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat “cu succes” o nouă rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acţiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, şi bazele americane din regiune.

Testul a avut loc într-o atmosferă foarte tensionată între Iran şi Statele Unite, preşedintele Donald Trump ameninţând să îşi retragă ţara din acordul privind programul nuclear al Teheranului pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania.

Acordul nuclear nu interzice activităţile balistice ale Iranului, dar Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfăşoare activităţi pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare.

Textul urmăreşte să controleze caracterul strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor impuse Teheranului.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite şi-au înmulţit însă atacurile împotriva acordului pe care actualul preşedinte american a promis să îl “rupă în bucăţi”.

La 15 octombrie, preşedintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunţă că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancţiunile împotriva Iranului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.