Donald Trump în Asia. Un turneu fastuos, dar o strategie confuză – AFP

Publicat:

Preşedintele american îşi încheie marţi turneul-maraton în Asia, care s-a desfăşurat fără incidente, dar şi fără un progres major în probleme-cheie şi fără a disipa ceaţa ce împresoară strategia sa în această parte a lumii, comentează AFP, potrivit agerpres.

Liderii din regiune au rivalizat în eforturile de a flata un preşedinte american cunoscut ca fiind sensibil la onoruri şi fast. ‘A fost un covor roşu cum n-a văzut nimeni vreodată’, a povestit el, încântat.


Golf şi dineu de gală la Tokyo, operă şi Oraşul interzis în Beijing în timpul unei ‘vizite de stat’. Iar la Seul, un toast prezidenţial în cinstea unui bărbat care ‘îi redă deja Americii grandoarea sa’. Locatarul Casei Albe, novice în diplomaţie şi neobişnuit cu deplasările lungi, a evitat paşii greşiţi şi a părut mai degrabă relaxat. Însă, dincolo de pozele alese cu grijă, rămân întrebări în ceea ce priveşte impactul concret al acestui turneu, subliniază AFP.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

Din Tokyo până în Manila, trecând prin Seul, Beijing şi Hanoi, preşedintele septuagenar a repetat două priorităţi: să se accentueze presiunea asupra ameninţării nucleare nord-coreene şi să se ofere un acces mai bun la pieţele asiatice pentru întreprinderile americane.

Însă bilanţul acestor 12 zile, ce se va creiona în timp, ar putea fi sărac. ‘Dacă veţi compara perioada de dinaintea şi cea de după turneul asiatic al lui Trump, veţi vedea că nimic nu s-a schimbat în mod real (asupra dosarului nord-coreean)’, explică pentru AFP Go Myong-Hyun de la Asan Institute, centru de reflecţie cu sediul la Seul. Beijingul, primul partener economic al Beijingului, ‘nu a promis nimic nou (…) şi îşi menţine poziţia’, rezumă analistul.

Unii experţi sunt de părere că schimburile între cei doi preşedinţi ai primelor două puteri mondiale ar putea aduce roade pe termen mediu. Însă numeroasele documente, semnate cu fermitate ostentativă, sunt adesea simple scrisori de intenţie şi nu schimbă nimic în ceea ce priveşte durata deficitelor comerciale abisale ale SUA.

Dincolo de aceasta, tocmai în ceea ce priveşte viziunea pe termen lung, evoluţia raporturilor geo-strategice în această regiune crucială pentru SUA a dezamăgit speranţele investite în această călătorie.

În opinia lui Ryan Hass, fost consilier pentru Asia al lui Barack Obama, turneul lui Trump a întărit impresia că ‘regiunea merge înainte şi accelerează, în timp ce SUA privesc în urmă’. El citează în special decizia celor 11 ţări din Asia-Pacific în vederea prelungirii acordului de liber-schimb (TPP), pe care Trump l-a abandonat brusc. Sau apelurile lui liderului chinez Xi Jinping pentru o ‘mondializare ireversibilă’, ce contrastează cu naţionalismul economic al omologului său american.

AFP subliniază, de asemenea, că în cele 12 zile ale turneului, cel de-al 45-lea preşedinte al SUA nu a evocat nicio singură dată problema încălzirii climatice. Cu toate acestea, tocmai la Beijing, în urmă cu trei ani, Barack Obama semnase un acord inedit cu China, ce urma să servească drept fundament pentru Acordul de la Paris.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.