Donald Trump va cere Congresului 29 miliarde de dolari pentru Puerto Rico (Casa Albă)

Publicat:

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, intenţionează să-i ceară Congresului deblocarea a 29 miliarde de dolari pentru Puerto Rico, teritoriu american devastat de uraganul Maria, au indicat miercuri responsabili americani, citaţi de AFP. 

Trump ar urma să solicite 12,77 miliarde de dolari cu titlu de ajutor de urgenţă şi 16 miliarde de dolari cu titlu de ştergere a datoriei teritoriului, potrivit aceloraşi surse.


La începutul lunii mai, guvernatorul din Puerto Rico ( 3,5 milioane de locuitori) a cerut ca insula să fie declarată în stare de faliment, pentru a putea restructura datoria sa estimată la 73 miliarde de dolari.

”Ştiţi, ei datorează mulţi bani prietenilor voştri din Wall Street şi trebuie să eliminăm acest lucru. Putem să-i spunem ‘La revedere!’ ”, a declarat Trump miercuri la Fox News, fără să precizeze dacă Washingtonul va şterge toată sau o parte din datoria insulei.

Trump a mers marţi în Puerto Rico, pentru a se întâlni cu sinistraţii uraganului Maria, ce a provocat 34 de morţi pe insulă în urmă cu două săptămâni.

”O să facem ceva. Vom face în aşa fel încât să punem pe picioare” insula, a insistat preşedintele. ”Trebuie să privim structura datoriei în ansamblul său”, a mai spus Trump la Fox News.

Fostă colonie spaniolă, Puerto Rico a devenit teritoriu american la sfârşitul sec.al XIX-lea înainte de a obţine un statut special de ”stat liber asociat” în anii 1950.

După două săptămâni de la trecerea devastatoare a uraganului Maria, de categoria 4, doar 7 % din insulă dispune de electricitate, peste 9.000 de persoane locuiesc încă în spaţii de refugiu şi doar 40 % din mijloacele de comunicare au fost restabilite, potrivit Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (Fema). O mare parte a locuitorilor insulei încă nu au acces la apă potabilă şi carburanţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Număr record de pasageri pe AIC în primele șase luni ale anului

Număr record de pasageri pe AIC în primele șase luni ale anului În primele șase luni ale anului curent, a fost înregistrat un număr record...

Centrul multifuncțional din Orhei a fost închis

Centrul multifuncțional din Orhei a fost închis Activitatea Centrului multifuncțional din Orhei a fost suspendată, astăzi, 3 iulie, anunță Agenția Servicii Publice (ASP). Responsabilii instituției...

Instruire pentru echipele de câini ale Poliției de Frontieră

Instruire pentru echipele de câini ale Poliției de Frontieră Nouă echipe canine ale Poliției de Frontieră participă, în aceste zile, la un program de instruire organizat...

Moldovenii ‘speciali’ vor putea călători în India fără vize

Moldovenii 'speciali' vor putea călători în India fără vize Cetățenii moldoveni deținători ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători în India fără vize....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.