X

Donald Trump continuă războiul cu presa americană: ‘New York Times este duşmanul poporului!’

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri publicaţia New York Times drept ”duşmanul poporului” după publicarea unui articol care îl acuză de ingerinţă judiciară, formulare descrisă drept “periculoasă” de către directorul ziarului care a reacţionat imediat la această acuzaţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Ştirile date de New York Times sunt false”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter. “Ei sunt adevăratul DUŞMAN AL POPORULUI!”, a continuat el, o exprimare pe care a folosit-o de mai multe ori despre media americane.


Citește și: Cel puțin 70 de oameni au murit într-un incendiu produs în capitala Bangladeshului – FOTO/VIDEO

Donald Trump a făcut referire la un articol publicat marţi de New York Times şi în care sunt menţionate o serie de manevre presupuse ale preşedintelui SUA pentru a discredita sau încerca să controleze indirect investigaţiile judiciare împotriva lui.

Potrivit New York Times, preşedintele american ar fi cerut în mod special ministrului interimar al justiţiei Matthew Whitaker ca una dintre investigaţii să fie condusă de un procuror considerat favorabil liderului de la Casa Albă.

“Expresia ‘duşmanul poporului’ nu este numai greşită, ci şi periculoasă”, a declarat A. G. Sulzberger, director al publicaţiei New York Times, într-un comunicat publicat pe site-ul grupului media. “Aşa cum i-am spus direct în mai multe rânduri preşedintelui Trump există semne din ce în ce mai multe că această retorică inflamatorie încurajează ameninţările şi violenţele împotriva jurnaliştilor în Statele Unite şi în alte părţi”, a subliniat el.

Într-un interviu realizat la Casa Albă, la sfârşitul lunii ianuarie, de către doi jurnalişti de la New York Times, A.G. Sulzberger, care era de faţă, l-a avertizat pe Donald Trump în termeni aproape identici.

“Cred că este un lucru rău pentru o ţară ca informaţiile să nu fie conforme cu realitatea”, a reacţionat atunci Donald Trump, potrivit înregistrării difuzate de New York Times. Preşedintele american a afirmat de asemenea că este o “victimă” a acestui fenomen.

Citește și: Deși favorit în sondaje, Netanyahu este amenințat de o alianță electorală puternică

Miercuri, el a acuzat de asemenea New York Times că nu l-a contactat pe tema acuzaţiilor de ingerinţă care sunt menţionate în articol, acuzaţie respinsă de unul dintre autorii articolului, Maggie Haberman.

Totodată, preşedintele american a salutat decizia unui elev de liceu din Kentucky de a da în judecată ziarul Washington Post.

Nick Sandmann acuză publicaţia americană că l-a prezentat, în mod eronat, ca fiind principalul responsabil pentru o altercaţie între un grup de elevi de liceu şi un militant amerindian, incident care a avut loc la Washington la jumătatea lunii ianuarie. Videoclipul incidentului a devenit viral. Tânărul cere suma de 250 de milioane de dolari pentru defăimare şi publicarea de informaţii false despre el. 

Tags: A. G. SulzbergerDonald TrumpMaggie HabermanMatthew WhitakerNew York TimesSUA
Categorii: Știrile zilei