Donald Trump este deschis la discuții cu Phenianul ”dacă se întrunesc condiţiile”

Publicat:

Donald Trump a anunţat luni că va discuta cu Phenianul ”dacă se întrunesc condiţiile”, scrie AFP.

”Am fost foarte duri cu ei, pentru prima oară ei vor să (ne) vorbească şi vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat preşedintele într-o întâlnire cu guvernatorii statelor federale la Washington, conform news.ro .


Pe de altă parte, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat luni Statele Unite să îşi ”coboare nivelul exigenţelor unor discuţii” cu Phenianul, în timp ce consilieri ai săi discutau cu un general nord-coreean despre mijloace în vederea diminuării tensiunilor.

Citește și : Turcia cere extrădarea lui Saleh Muslim, un lider al minorităţii kurde siriene, arestat la Praga

Moon a făcut totul ca Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă care tocmai s-au încheiat la Pyeongchang să fie jocurile ”păcii” în peninsulă.

Ele au permis o remarcabilă destindere între cele două Corei.

Nordul a profitat de eveniment pentru a lansa o ofensivă de şarm şi a trimis nu doar atleţi la JO, ci şi artişti şi majorete.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis-o pe sora în deschiderea JO, iar apoi pe generalul Kim Yong-chol, la închiderea acestora.

Însă delegaţiile nord-coreene nu au avut vreun contact cu reprezentanţii americani, iar Washingtonul şi-a consolidat vineri măsurile de retorisune faţă de Phenian, Trump evocând ”sancţiunile cele mai grele impuse vreodată unei ţări”.

”Eu cred că Statele Unite trebuie să-şi scadă nivelul exigenţelor cu privire la discuţii şi că Nordul trebuie să-şi arate hotărârea de a merge către dezarmarea nucleară”, a declarat Moon, într-o întâlnire cu Liu Yandong, emisarul chinez la ceremonia de închidere a JO.

”Este important ca Statele Unite şi Nordul să se aşeze împreună (la masa negocierii) cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele sud-coreean, îndemnând Beijingul să acţioneze în acest sens.

În cursul întâlnirii sale cu Kim Yong-chol, duminică, Moon a îndemnat Nordul la dialog cât mai rapid posibil cu Washingtonul.

Generalul nord-coreean a prezentat dorinţa Phenianului, potrivit Seulului, de a discuta cu Statele Unite.

Însă administraţia americană a exclus orice negociere cu Coreea de Nord, atât timp cât aceasta nu adoptă vreo măsură concretă în vederea dezarmării sale nucleare.

Kim Yong-chol s-a întâlnit luni cu mai mulţi dintre consilierii apropiaţi ai lui Moon.

El a reafirmat că ”porţile dialogului sunt deschise unui dialog cu Statele Unite”, potrivit preşedinţiei sud-coreene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute La un pas de tragedie! O femeie din Chișinău a scăpat cu...

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat...

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic”

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic” Fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, a făcut primele declarații alături de liderul socialiștilor,...

Dodon nu se avântă în alegeri. Îl propune pe Stoianoglo

Dodon nu pretinde la Președinție. Îl propune pe Stoianoglo în calitate de candidat Liderul socialiștilor, Igor Dodon, nu va participa în calitate de candidat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.