X

Donald Trump evită să-l omagieze pe John Lewis

Preşedintele american Donald Trump a asigurat că nu ştie cum va rămâne în istorie militantul pentru drepturile civile John Lewis, subliniind că acesta din urmă a boicotat ceremonia de inaugurare a sa din ianuarie 2017, într-un interviu acordat unui site american, citat marţi de AFP, potrivit agerpres.

John Lewis, fost congresman şi unul dintre organizatorii “Marşului de la Washington” din 1963, alături de Martin Luther King, a murit pe 17 iulie, la vârsta de 80 de ani. Personalităţi din toate domeniile i-au adus omagii, iar sicriul său a fost depus sub rotonda Capitoliului, onoare rezervată celor mai importante personalităţi americane.

Citește și: Majoritatea germanilor susțin plecarea trupelor americane

Întrebat de site-ul Axios cum crede că va rămâne în istorie John Lewis, Trump a răspuns: “Nu ştiu, chiar nu ştiu. “Nu-l cunosc pe John Lewis, a ales să nu vină la învestirea mea”, adaugă liderul de la Casa Albă în interviul difuzat luni, înregistrat săptămâna trecută.

John Lewis i s-a opus lui Trump în numeroase rânduri, în afară de boicotarea ceremoniei sale de inaugurare, evocând amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016 şi avertizând că democraţia americană este în pericol.

Întrebat apoi dacă îl consideră impresionant, Trump răspunde: “Nu pot spune că într-un fel sau altul. Mulţi oameni mi se par impresionanţi, mulţi oameni nu”.

“Nu a venit la inaugurarea mea, nu a venit la discursurile mele privind Starea Uniunii – şi nu e nicio problemă, este dreptul lui”, a insistat Trump. “Nimeni nu a făcut mai mult pentru americanii negri decât mine”, mai spune preşedintele în interviu.

Citește și: Israelul a atacat din nou Siria

Când reporterul reia, din nou, întrebarea despre John Lewis (“Lăsând la o parte relaţia dvs. cu el, vi se pare impresionantă povestea lui, ce a făcut el pentru această ţară?”), Trump răspunde: “A fost cineva care a dedicat multă energie şi mult suflet drepturilor civile, dar au mai existat mulţi alţii”.

Comentariile preşedintelui american vin pe fondul amplelor proteste din întreaga ţară şi al dezbaterii la nivel naţional cu privire la rasism, declanşate după moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un ofiţer de poliţie alb pe 25 mai, în Minneapolis.

Tags: Casa AlbaJohn LewisMartin Luther KingSUA
Categorii: Știrile zilei