Donald Trump face să planeze ameninţarea unui ‘shutdown’, în lipsa fondurilor pentru un zid la frontiera cu Mexic

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat joi că va bloca acordul bugetar intervenit între republicani şi democraţi, destinat să evite paralizarea activităţii administraţiilor federale ale SUA (‘shutdown’), liderul de la Casa Albă arătându-se nemulţumit că noua lege nu prevede finanţarea zidului pe care îl doreşte construit la frontiera cu Mexic, transmite AFP, potrivit agerpres.

Senatul SUA a aprobat marţi, cu o majoritate zdrobitoare (93-7), o lege bugetară ce acoperă mai multe ministere, printre care şi cel al Apărării. Legea este însoţită de o măsură care prelungeşte până la 7 decembrie finanţarea altor administraţii asupra cărora consensul ar fi fost mai dificil de obţinut.


Citește și : Brexit: Marea Britanie cere Uniunii Europene planuri de urgenţă pentru eventualitatea lipsei unui acord

Republicanii sperau să amâne astfel spinoasa dezbatere privind imigraţia clandestină şi construirea unui zid la frontiera cu Mexicul până după alegerile legislative parţiale cruciale de pe 6 noiembrie, la care riscă să-şi piardă majoritatea actuală din Congres.

Rodul unui acord rar între republicani şi democraţi, cele două măsuri ar putea fi aprobate în timp record, săptămâna viitoare fiind programat votul în Camera Reprezentanţilor, unde tot republicanii sunt majoritari.

Intrarea lor în vigoare va depinde însă de semnătura preşedintelui Trump, care, într-o postare pe Twitter joi, s-a arătat departe de a le promulga.

‘Vreau să ştiu unde sunt banii pentru securitatea frontierei şi ZIDUL în această lege ridicolă de finanţare şi de unde vor veni ei după alegerile de la mijloc de mandat’, a scris Trump pe Twitter. ‘Democraţii blochează forţele de ordine şi securitatea la frontieră. REPUBLICANII TREBUIE ÎN SFÂRŞIT SĂ SE ARATE DURI!’, a adăugat el.

Citește și : Israel: Premierul Netanyahu a inaugurat noua linie de tren de mare viteză între Ierusalim şi Tel Aviv

Congresul are termen până pe 30 septembrie, la miezul nopţii, să aprobe bugetul pe 2019 pentru a evita un ‘shutdown’. În SUA, noul an fiscal începe pe 1 octombrie.

Legea aprobată marţi de Senat alocă 674,4 miliarde de dolari pentru apărare, cu 19,8 miliarde mai mult decât în bugetul pe 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere A doua zi de caniculă în Moldova. Pe parcursul zilei se vor înregistra temperaturi mai...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.