X

Donald Trump intenţionează să graţieze 3.000 de persoane, între care postum pe fostul boxer Muhammad Ali

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat vineri că intenţionează să graţieze circa 3.000 de persoane, între care postum pe fostul campion mondial la box Muhammad Ali, a cărui condamnare pentru refuzul de a se înrola în armata americană pentru a lupta în războiul din Vietnam a fost ulterior anulată de Curtea Supremă a SUA în 1971, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele a făcut acest anunţ jurnaliştilor înainte de a pleca la summitul G7 din Canada.

Citește și : Statele membre NATO peconizează o creștere a cheltuielilor în domeniul apărării în 2018

Muhammad Ali a refuzat să se înroleze în armată în 1967, în timpul războiului din Vietnam, invocând motive religioase şi refuzul de a se lupta cu oameni care nu i-au făcut personal nimic. În consecinţă, i-a fost retras titlul de campion mondial la box şi a fost condamnat pentru nesupunere. Cu toate acestea, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat această pedeapsă în 1971.

Gestul de clemenţă prezidenţial pentru Muhammad Ali, care a murit în 2016, nu ar putea fi decât simbolic, scrie AFP.

Graţierea este un drept suveran pe care Constituţia SUA îl conferă preşedintelui.

Citește și : G7 nu este o prioritate pentru Rusia (Dmitri Peskov)

Răspunzând favorabil unei cereri din partea vedetei de reality-tv Kim Kardashian, Trump a cerut miercuri eliberarea unei femei de 63 de ani care a fusese condamnată la închisoare pe viaţă pentru o infracţiune de trafic de droguri.

În luna mai, preşedintele republican a reabilitat cu titlu postum un alt boxer, Jack Johnson, primul campion mondial de culoare la categoria grea în anul 1908, care a fost condamnat la închisoare pentru acuzaţii rasiste.

Tags: boxcampioncondamnareDonald TrumpMuhammad AliSUAVietnam
Categorii: Știrile zilei