Donald Trump laudă eforturile Greciei pentru a depăşi criza

Publicat:

Preşedintele american, Donald Trump, a salutat îndelung marţi, primindu-l pe premierul elen Alexis Tsipras, lucrul “minunat” făcut de Grecia pentru a depăşi dificultăţile economice şi financiare, relatează AFP. 

“Avem încredere în Grecia”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată în grădinile de la Casa Albă, lăudând “deciziile dificile” luate de Atena în ultimii ani.


“Grecia a traversat o perioadă dificilă, dar au făcut un lucru fantastic pentru a reveni şi se vor întoarce”, a subliniat el, avându-l alături pe liderul grec – fără cravată, ca de obicei.

După şapte ani de strictă austeritate bugetară care a dus la pierderea unui sfert din PIB şi la explozia şomajului, economia Greciei pare să vadă capătul tunelului cu o creştere aşteptată de aproape 2% în 2017, dopată de un număr record de turişti în această vară.

Liderul administraţiei americane a insistat asupra “potenţialului enorm” al acestei ţări şi a vorbit despre un posibil acord asupra unui contract de modernizare a avioanelor F-16 utilizate de armata elenă, pentru o valoare totală de 2,4 miliarde de dolari.

Reafirmând sprijinul american pentru un plan “responsabil” de reeşalonarea a uriaşei datorii a Atenei, el a subliniat că o Grecie “puternică şi în creştere” reprezintă un puternic potenţial pentru investiţiile americane.

La rândul său, premierul elen a lansat un apel la creşterea investiţiilor americane pentru a ajuta ţara să iasă din “această criză îngrozitoare”.

Întrebat despre afirmaţiile foarte critice pe care le-a făcut în timpul campaniei prezidenţiale americane la adresa lui Donald Trump, Alexis Tsipras a evitat un răspuns direct, insistând asupra importanţei relaţiilor dintre cele două ţări.

Atena a revenit în iulie pe pieţele financiare şi speră ca în vara lui 2018 să iasă de sub tutela bugetară a UE şi FMI instituită în 2010.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.