Donald Trump se pregăteşte pentru primul său turneu asiatic, cu Coreea de Nord şi relaţiile comerciale pe agendă

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump începe vineri primul său turneu în Asia în calitate de şef de stat, cu o agendă dominată de spectrul programului nuclear nord-coreean, dar şi cu o importantă componentă comercială, informează dpa, potrivit agerpres.

Turneul prevăzut să se încheie la 14 noiembrie va fi cel mai îndelungat întreprins până acum de Trump şi îi va prilejui întâlniri cu aliaţi-cheie cărora SUA vor să le liniştească temerile generate de testele de rachetă şi nucleare nord-coreene, dar şi cu omologul său chinez Xi Jinping, pe care va încerca să-l convingă să-şi intensifice eforturile de a determina Phenianul să-şi respecte obligaţiile internaţionale.


Donald Trump va lua parte de asemenea la două summituri regionale în Vietnam şi Filipine, oferind o perspectivă asupra rolului SUA în regiune sub conducerea unui preşedinte care s-a angajat să pună “America pe primul loc” şi a decis să se retragă dintr-un important acord comercial regional.

Citeşte şi: Spania a început procedurile contra liderilor catalani pentru nesupunere

“Turneul preşedintelui va sublinia angajamentul său faţă de menţinerea unor alianţe şi parteneriate de durată ale SUA şi va reafirma leadership-ul Statelor Unite în ce priveşte promovarea libertăţii şi deschiderii în regiunea Indo-Pacific”, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă.

Călătoria de 12 zile a liderului de la Casa Albă cuprinde escale în insula americană Hawaii, Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine. Chestiunea nord-coreeană va predomina pe agenda discuţiilor, în condiţiile în care Trump speră să obţină sprijin de la partenerii regionali ai Americii şi în special de la China pentru a face presiuni asupra Phenianului. Preşedintele american a avertizat în septembrie de la tribuna Naţiunilor Unite că, dacă SUA vor fi puse în situaţia de a se apăra sau de a-şi apăra aliaţii, nu vor avea “altă opţiune decât să distrugă total Coreea de Nord”, aminteşte dpa. “Omul-rachetă a pornit într-o misiune sinucigaşă pentru el şi pentru regimul său”, a spus Trump, referindu-se la liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Preşedintele SUA şi-ar putea continua retorica belicoasă în cursul vizitelor sale în statele aliate Japonia şi Coreea de Sud, dar nu va vizita probabil şi zona demilitarizată dintre Coreea de Sud şi cea de Nord, în contextul în care o oprire la DMZ ar putea determina escaladarea suplimentară a tensiunilor. Trump intenţionează în schimb să viziteze Camp Humphreys, o facilitate militară a SUA.

Citeşte şi: India. O femeie de 100 de ani a murit după ce a fost violată

Predecesori ai lui Trump au vizitat zona demilitarizată în semn de susţinere faţă de alianţa dintre SUA şi Coreea de Sud şi ca atenţionare către Phenian în legătură cu comportamentul său apreciat ca provocator. Dar nu toţi preşedinţii americani s-au dus la DMZ, a notat Casa Albă, subliniind şi că preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a propus în schimb o vizită la Camp Humphreys, considerată de Washington ca model de cooperare în plan militar.

În Japonia, unde este aşteptat la 5 noiembrie, Donald Trump se va întâlni cu premierul Shinzo Abe, cu militari americani şi membri ai familiilor unor japonezi răpiţi în Coreea de Nord, iar dacă timpul îi va permite ar putea juca golf cu prim-ministrul, răspunzând astfel la o invitaţie adresată de acesta din urmă. În Coreea de Sud, unde se va afla la 7-8 noiembrie, are prevăzute o întrevedere cu omologul său sud-coreean, întâlniri cu soldaţi americani şi un discurs în parlament.

La 8 noiembrie, preşedintele american urmează să sosească la Beijing, pentru a discuta cu liderul chinez despre Coreea de Nord şi despre comerţ. Guvernul chinez a prezentat aşteptata venire a lui Trump drept o “vizită de stat-plus”, în semn de mulţumire pentru primirea lui Xi Jinping în aprilie la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago.

Citeşte şi: Avocatul lui Puigdemont anunţă intenţiile clientului său

Preşedintele SUA a avut nu doar cuvinte de laudă la adresa Chinei pe tema Coreei de nord, ci şi critici, declarându-se dezamăgit că nu se implică mai mult, iar în acelaşi timp i-a reproşat Beijingului practici comerciale incorecte, acuzându-l că vinde oţel şi alte mărfuri la preţuri de dumping pe piaţa americană. Trump va sosi la Beijing la doar câteva zile după ce Xi Jinping îşi va începe al doilea mandat de cinci ani, confirmat de recent încheiatul congres al Partidului Comunist Chinez.

Comerţul va ocupa un loc important şi în întrevederile lui Trump din marja summitului Cooperării economice Asia-Pacific (APEC) din Vietnam de la 10 noiembrie şi cel al Asociaţiei Statelor din Asia de sud-est (ASEAN) din Filipine de la 13 noiembrie. Observatorii vor urmări îndeaproape interacţiunile lui Trump de la aceste reuniuni, care s-au dovedit a fi evenimente-cheie pentru predecesorul său democrat Barack Obama, unde acesta a scos în evidenţă importanţa Asiei pentru Statele Unite. În schimb, Trump i-a făcut pe aliaţii SUA să pună sub semnul întrebării soarta acestei alianţe, după ce a decis retragerea din Acordul de Parteneriat Trans-Pacific (TPP) şi a cerut renegocierea acordului comercial cu Coreea de Sud.

Citeşte şi: Dezvăluirile legate de Kevin Spacey ÎNCHID ‘House of Cards’

Deşi a insistat că are relaţii solide cu liderii internaţionali, vizitele precedente întreprinse de Trump în străinătate au primit calificative amestecate şi există potenţialul ca interacţiunile preşedintelui să fie marcate de gafe diplomatice sau tweet-uri “rătăcite”.

Un punct nevralgic ar putea fi întâlnirea sa cu preşedintele filipinez Rodrigo Duterte în marja summitului ASEAN, prevăzută să aibă loc în pofida preocupărilor SUA legate de atitudinea lui Duterte faţă de drepturile omului şi excesele campaniei sale împotriva traficului de droguri. Anul trecut, o întâlnire între Obama şi Duterte a fost anulată după ce liderul filipinez l-a făcut “ticălos” pe omologul său american.

Sunt semne de întrebare şi legat de decizia lui Trump de a nu participa la tot summitul ASEAN, dar Casa Albă a dat asigurări că preşedintele american va fi prezent la ceremonia de deschidere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul

Vizita lui Orban la Moscova: Diplomaţia ucraineană denunţă o vizită care nu a fost coordonată cu Kievul "Referitor la vizita prim-ministrului ungar Viktor Orban la...

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut...

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie 6 iulie este a 187-a zi a calendarului gregorian și a 188-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile zilei de...

Horoscop 6 iulie 2024

Horoscop 6 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii nu vor să aibă de-a face cu rutina. Vor să încerce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.