X

Donald Trump salută ‘progrese posibile’ în dosarul nord-coreean după discuțiile dintre cele două Corei

Preşedintele american Donald Trump a salutat marţi ‘progrese posibile’ în dosarul nord-coreean după ce Seulul a anunţat că Phenianul a evocat o posibilă denuclearizare dacă securitatea regimului va fi garantată, relatează AFP.

‘Progrese posibile în discuţiile cu Coreea de Nord’, a scris Trump pe Twitter, la scurt timp după anunţul privind organizarea unui summit intercoreean la sfârşitul lunii aprilie, o premieră după 2007. ‘Pentru prima dată după mulţi ani, un efort serios este făcut de toate părţile implicate. Lumea priveşte şi aşteaptă!’, a continuat preşedintele american, pe un ton mai degrabă pozitiv, potrivit agerpres.

‘Pot fi speranţe false, dar SUA sunt gata să se implice din plin în orice direcţie!’, a adăugat Trump.

Cele două Corei au convenit să organizeze un summit la frontiera comună la sfârşitul lunii aprilie şi să deschidă o linie de comunicaţii de urgenţă între cei doi lideri, a anunţat marţi emisarul sud-coreean Chung Eui-yong, consilier pentru securitate al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, după întâlnirea avută cu liderul nord-coreean Kim Jong-un la Phenian.

Citește și : Slovacia : Complot la adresa guvernului după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak (Robert Fico)

Totodată, Coreea de Nord a promis să suspende testele nucleare şi balistice pe durata dialogului intercoreean, a indicat Chung Eui-yong.

În cursul discuţiilor, Coreea de Nord şi-a exprimat ‘voinţa de denuclearizare a peninsulei coreene şi a afirmat clar că nu există nicio raţiune de a deţine arme nucleare dacă ameninţările militare contra Nordului dispar şi dacă securitatea regimului său este garantată’, a declarat emisarul, la revenirea la Seul.

Chung şi diplomaţii care l-au însoţit sunt responsabilii sud-coreeni de rangul cel mai înalt care s-au deplasat la Phenian în ultimii mai bine de zece ani, în urma apropierii prilejuite de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. Discuţiile lor cu Kim Jong-un au durat mai mult de patru ore.

Emisarii sud-coreeni urmau să plece miercuri spre Washington pentru a informa despre vizita la Phenian. Statele Unite au impus recent noi sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, considerate de preşedintele Donald Trump drept cele mai dure de până acum.

Tags: Coreea de NorddenuclearizareDonald TrumpKim Jong UnMoon Jae-inPhenianprogresesanctiuniseulStatele Unite
Categorii: Știrile zilei