Donald Tusk a răspuns întrebărilor unei comisii parlamentare de la Varşovia în legătură cu un scandal bancar din 2012

Publicat:

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a fost chestionat luni de o comisie parlamentară de la Varşovia cu privire la implicarea sa într-un scandal bancar în perioada în care a fost prim-ministru al Poloniei, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, îl acuză pe Donald Tusk, care a fost premier al Poloniei în perioada 2007-2014, că nu a reacţionat suficient de rapid pentru a preveni scandalul Amber Gold din 2012.


Citește și : Statele Unite autorizează opt ţări să cumpere petrol iranian

Compania poloneză Amber Gold a funcţionat din anul 2010 ca un fond de investiţii ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii iniţiali sunt plătiţi din banii depuşi de cei care investesc mai târziu. În 2012, societatea a intrat în colaps, iar cei circa 10.000 de deponenţi şi-au pierdut banii investiţi, adică sute de milioane de zloţi.

Amber Gold a promis deponenţilor dobânzi de peste 10% pe an, pretinzând că investiţiile sunt în aur. Dar în realitate o parte din fonduri au fost investite într-o companie aeriană low-cost. De asemenea, compania Amber Gold şi-a deschis sedii în locaţii foarte bune pe întreg cuprinsul ţării, inclusiv lângă Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe, iar în centrul Varşoviei i s-a permis să amplaseze un afiş publicitar imens despre ‘depozitele în aur’, deşi un organism de supraveghere financiară a avertizat potenţialii clienţi asupra riscurilor la care se expun.

Preşedinta comisiei speciale a parlamentului polonez pentru acest caz, Malgorzata Wassermann, a afirmat că autorităţile de la acea vreme au ştiut despre activitatea Amber Gold, dar nu au făcut nimic.

Citește și : Sute de arestări în Pakistan după protestele islamiştilor ce au urmat achitării unei femei creştine condamnată la moarte pentru blasfemie

Donald Tusk a respins însă acuzaţiile făcute la adresa sa. ”Singurul scop al acestor teorii este de a denunţa oficiali din serviciul public”, a spus luni fostul premier polonez, considerat principalul adversar politic al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski.

Un raport guvernamental publicat în anul 2013 subliniază că expansiunea companiei Amber Gold a fost posibilă datorită ‘greşelilor şi inacţiunii’ unor instituţii ale statului, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzător.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.