Donald Tusk îi ia apărarea colaboratorului său Tomasz Arabski în cazul catastrofei aeriene de la Smolensk

Publicat:

Fostul premier polonez Donald Tusk, în prezent preşedinte al Consiliului European, a revenit luni asupra catastrofei aeriene de la Smolensk pentru a-i lua apărarea colaboratorului şi prietenului său Tomasz Arabski, împotriva căruia există o plângere în justiţie depusă la Varşovia de rudele victimelor, relatează AFP, potrivit agerpres.

În catastrofa aeriană din 10 aprilie 2010 şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care şi preşedintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, care mergeau în Rusia pentru a comemora moartea miilor de polonezi ucişi de poliţia politică a lui Stalin la Katyn în 1940.


Citește și : 32 de turişti chinezi au pierit într-un grav accident rutier petrecut în Coreea de Nord

Adversarii conservatori ai lui Tusk au încercat de atunci să-l acuze atât neglijenţă în pregătirea vizitei prezidenţiale, cât şi de neajunsuri în ancheta privind dezastrul.

Audiat ca martor, Donald Tusk a denunţat din nou ‘acuzaţiile, extrem de incorecte’ formulate la adresa sa şi cea a preşedintelui rus – la vremea respectivă premier – Vladimir Putin.

Aceste acuzaţii au fost formulate în zilele care au urmat dezastrului – fără nici o dovadă – de unii membri ai partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), acum la putere sub conducerea lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct.

Tomasz Arabski, prieten şi fost şef de cabinet al lui Tusk, şi patru alţi funcţionari, dintre care doi diplomaţi polonezi în post la Moscova, sunt acuzaţi de neglijenţă în exercitarea funcţiilor în vederea pregătirii zborului. Cei cinci riscă până la trei ani de închisoare.

Tusk a explicat că ‘a apreciat foarte mult, atât la acea vreme cât şi în prezent, activitatea ministrului Arabski’.

El a reiterat că membrii cabinetului său nu a fost responsabili pentru organizarea fizică a zborului avionului prezidenţial, asigurat de un regiment al forţelor aeriene.

Citește și : Pe fondul protestelor violente din capitală, premierul Armeniei a demisionat

Donald Tusk a respins cu fermitate ideea apărută în mass-media apropiată adversarilor săi politici, potrivit căreia preşedintele Kaczynski sau el ar fi avut în vedere o vizită împreună la Katyn.

‘Este, evident, o idee de propagandă, formulată cu rea credinţă’, a mai spus el.

‘În planurile mele şi, după cum îmi amintesc, în planurile preşedintelui Kaczynski, nu a existat o vizită comună’, a mai spus Tusk.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.