X

Donald Tusk avertizează Turcia: Staţi departe de gazul cipriot!

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel luni la Turcia să evite creşterea tensiunilor blocând explorările privind un posibil zăcământ de gaz natural în largul coastelor Ciprului, ţară membră a Uniunii Europene, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

După o convorbire telefonică cu preşedintele cipriot (grec) Nicos Anastasiades, Tusk i-a cerut Ankarei ”să aibă relaţii de bună vecinătate, să rezolve în mod paşnic disputa şi să respecte suveranitatea teritorială” a Ciprului.

Citeşte şi: Donald Trump îi ameninţă cu noi represalii pe partenerii comerciali ai SUA

Anterior, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a criticat prezenţa unor nave de război turceşti care au împiedicat o navă închiriată de către compania italiană din domeniul energiei ENI să ajungă în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca.

”Turcia trebuie să se angajeze în mod neechivoc în favoarea unor relaţii de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune”, a spus ea.

Sâmbătă, ministrul de externe cipriot Ioannis Kasoulides a afirmat că guvernul italian şi UE au fost informaţi în legătură cu incidentul.

ENI, care face explorări în zonă în înţelegere cu multinaţionala franceză Total, a anunţat săptămâna trecută descoperirea de gaze naturale într-un ”zăcământ promiţător”.

Acţiunea de foraj a reaprins vechi tensiuni în sud-estul Mării Mediterane şi în Cipru, insulă divizată din 1974 între ciprioţii greci (sud), predominanţi, şi ciprioţii turci (nord).

Citeşte şi: Partidul Social Democrat german îşi numeşte la conducere pentru prima oară o femeie

După ce ENI şi Total au început forajul în iulie 2017, Turcia a insistat că administraţia cipriotă greacă nu poate în mod unilateral să treacă la exploatarea resurselor şi a trimis în noiembrie o navă în zonă.

Cipru a aderat la Uniunea Europeană în 2004, dar regulile UE se aplică doar în sud, în partea greacă a insulei. Teritoriul din nord, unde populaţia este formată din etnici turci, este recunoscut doar de Ankara.

Tentativele repetate de reunificare a insulei au eşuat, cea mai recentă fiind în iulie 2017, deoarece Turcia a insistat în legătură cu menţinerea a 35.000 de soldaţi în partea de nord a insulei. 

Tags: CipruDonald Tuskgaz naturalIoannis KasoulidesLarnacaturciaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora