X

Donald Tusk este criticat dur de conaţionalii săi din vârful puterii de la Varşovia

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a depăşit autoritatea atunci când a criticat Polonia, iar rolul său ar trebui să fie căutarea consensului între statele membre mai degrabă decât angajarea într-o dispută cu una dintre aceste ţări, a afirmat luni Konrad Szymanski, adjunct al ministrului de externe polonez, citat de PAP, potrivit agerpres.

”Tratatul specifică faptul că el (preşedintele Consiliului European) trebuie să caute un acord între statele membre. Provocarea, promovarea stereotipurilor şi opiniile nejustificate nu servesc scopului acestui acord”, a declarat Konrad Szymanski pentru un post de televiziune privat polonez.

Astfel, a continuat oficialul polonez, ”şefii de guvern din Uniunea Europeană trebuie să fie conştienţi de faptul că preşedintele (Consiliului European) Tusk nu îşi îndeplineşte rolul”.

Citeşte şi: Ramzan Kadârov este gata să demisioneze şi-l lasă pe Putin să-i aleagă succesorul

Donald Tusk, fost premier al Poloniei, s-a declarat în 19 noiembrie alarmat de asemănarea politicilor urmate de guvernul de dreapta de la Varşovia cu ceea ce el a descris a fi un ‘plan al Kremlinului’. Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a avut dispute pe mai multe subiecte cu Uniunea Europeană de la venirea sa la putere, la finalul anului 2015, dar relaţiile încordate dintre Tusk şi PiS au o istorie mai veche.

Tusk, fost premier al Poloniei şi rival declarat al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, a obţinut în luna martie al doilea mandat de preşedinte al Consiliului European, Polonia fiind singura ţară membră a UE care a votat împotrivă. Donald Tusk s-a referit, printre altele, la faptul că Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Poloniei la Kiev după ce Varşovia refuzase intrarea unui oficial ucrainean pe teritoriul polonez, într-o escaladare a unei dispute diplomatice legate de masacrele comise de naţionaliştii ucraineni în Al Doilea Război Mondial.

Guvernul polonez şi-a reluat miercuri demersurile pentru adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar, la patru luni după ce preşedintele Andrzej Duda s-a opus, prin veto, unui număr de două propuneri, în urma unor ample proteste la nivel naţional şi a atenţionărilor din partea aliaţilor occidentali privind politizarea instanţelor de judecată.

Amendamentele respective, prin care s-ar acorda ministrului justiţiei atribuţii pentru numirea şi înlocuirea judecătorilor Curţii Supreme, au provocat dezbateri aprinse în camera inferioară a legislativului de la Varşovia. 

Tags: Andrzej DudaConsiliul EuropeiDonald TuskJaroslaw KaczynskiKonrad SzymanskiPartidul Lege şi Justiţie (PiS)Poloniavarsovia
Categorii: Diaspora