X

Donald Tusk, în plenul Parlamentului de la Chișinău: ‘Voi fi la dispoziția voastră. Puteți conta întotdeauna pe Polonia’

Donald Tusk, în plenul Parlamentului de la Chișinău: ‘Voi fi la dispoziția voastră. Puteți conta întotdeauna pe Polonia’

Premierul Poloniei, Donald Tusk, aflat în vizită în Republica Moldova, a susținut un discurs în fața deputaților de la Chișinău. Oficialul polonez le-a vorbit parlamentarilor despre beneficiile Uniunii Europene și parcursul țării sale pe calea integrării în UE. Tusk și-a încheiat discursul în limba română și a dat asigurări că Republica Moldova poate conta oricând pe sprijinul Poloniei.

Donald Tusk a subliniat că extinderea UE este atât în beneficiul Republicii Moldova, cât și al Uniunii Europene în ansamblu. Tusk a menționat că aderarea la UE implică eforturi, potrivit tv8.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Nimeni nu face favoruri nimănui”, a declarat premierul polonez în plenul Parlamentului.

Donald Tusk a declarat cu convingere că aderarea Poloniei la UE, în urmă cu 20 de ani, a fost una din cele mai „deștepte” alegeri pe care au făcut-o polonezii în istorie.

„Și nu sunt simpatii politice! Este o viață reală, este infrastructură, standarde. Tot ce am reușit să facem după aderarea o datorăm nouă și acestui fenomen care este UE”, a asigurat Tusk.

Prim-ministrul Poloniei a mai spus că decizia privind parcursul Republicii Moldova trebuie să fie acceptată și de popor, nu doar de elite.

„Voi fi la dispoziția voastră. Puteți conta întotdeauna pe Polonia”, a spus Donald Tusk în limba română, la finalul discursului său din Parlamentul de la Chișinău.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Donald Tusk a avut întrevederi și cu alți oficiali de stat, iar în timpul unei conferințe de presă susținute la Guvern i-a încurajat pe moldoveni să participe la referendumul constituțional din 20 octombrie, indiferent de poziția lor față de aderarea Moldovei la UE.

El a avertizat că absența de la urne ar putea lăsa deciziile importante în mâinile altora, inclusiv ale serviciilor rusești, care, conform afirmațiilor sale, încearcă să influențeze alegerile din regiune.

Tags: chisinauDonald TuskPolonia
Politică