X

Donald Tusk : Negocierile privind condiţiile Brexitului au înregistrat unele progrese. UE refuză discuția cu Marea Britanie pentru alte capitole esențiale.

În negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind condiţiile Brexitului s-au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor UE în această ţară, dar pentru ca blocul comunitar să accepte discuţii despre un viitor acord comercial trebuie ca până în decembrie să se obţină progrese şi la celelalte două capitole considerate esenţiale de europeni, respectiv ‘factura’ Brexit-ului şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după o întrevedere avută cu premierul britanic Theresa May, transmite agenţia agerpres .

‘Pentru a evita orice ambiguitate privind calendarul activităţii noastre, i-am transmis foarte clar primului ministru (Theresa May) că aceste progrese trebuie să se înregistreze până cel târziu la începutul lunii decembrie’, a indicat Tusk după întrevederea avută cu May în marja summitului european desfăşurat vineri la Goteborg.

Citește și : Sankt Petersburg : O nouă serie de alerte false cu bombă a dus la evacuarea mai multor clădiri

Tusk a repetat astfel cererea ultimativă formulată de negociatorul-şef european pentru Brexit, Michel Barnier, după a şasea rundă de negocieri încheiată săptămâna trecută, condiţie existentă de la început în poziţia de negociere a europenilor.

Astfel, UE refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziţie înainte să fie stabilite condiţiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esenţiale pentru europeni, respectiv ‘factura’ Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE, evaluate neoficial de surse europene la cel puţin 60 de miliarde de euro), drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel.

Premierul Theresa May a asigurat deja că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de şapte ani al UE.

Cât despre drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie, guvernul de la Londra şi-a prezentat săptămâna trecută planurile pentru un program de înregistrare a lor, propunând ca aceştia să beneficieze post-Brexit (de la data la care ieşirea din UE va fi efectivă – 29 martie 2019) de o perioadă de graţie de doi ani în care pot aplica pentru obţinerea statutului de rezident.

În ceea ce priveşte problema frontierei nord-irlandeze, Michel Barnier a apreciat, după runda de negocieri încheiată săptămâna trecută, că trebuie găsite soluţii ‘tehnice şi legislative’ pentru ca între Irlanda şi Irlanda de Nord să nu apară o ‘frontieră dură’.

În replică, negociatorul-şef britanic David Davis a admis că sunt necesare ‘soluţii specifice pentru circumstanţele unice ale Irlandei de Nord’, dar a atras totodată atenţia că ‘aceasta nu poate să însemne crearea unei noi frontiere în interiorul Marii Britanii’. Pe de altă parte, el a exclus posibilitatea ca în acest stadiu al negocierilor guvernul de la Londra să avanseze o sumă pe care ar fi dispus să o plătească în contul aşa-numitei ‘facturi’ privind Brexitul.

Tags: 'factura' BrexituluibrexitConsiliului EuropeanDonald Tuskirlanda de nordlondramarea britanieTheresa Mayuniunea europeana
Categorii: Diaspora