Donald Tusk şi Theresa May au discutat despre Brexit

Publicat:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri că a discutat prin telefon cu prim-ministrul britanic Theresa May pentru a evalua “progresul discuţiilor privind Brexit”, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Un apel telefonic cu prim-ministrul @theresa_may în această dimineaţă pentru a face un bilanţ al progresului discuţiilor #brexit şi a discuta viitorul”, a anunţat Donald Tusk într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Cei 27 aşteaptă răspunsul liderilor britanici la propunerile lor de control al mărfurilor ce tranzitează prin Irlanda de Nord, parte integrantă a Regatului Unit, fără restabilirea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, pentru a păstra acordurile de pace din 1998.

Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie 2019 şi cei 27 au propus menţinerea Irlandei de Nord în piaţa unică şi uniunea vamală europeană dacă nu se găseşte altă soluţie până în decembrie 2020, la sfârşitul unei perioade de tranziţie.

Acest scenariu de “backstop” (“plasă de siguranţă”) este respins de premierul britanic Theresa May.

Guvernul britanic caută să obţină un acord intern care să permită Parlamentului de la Londra să îl adopte până la 29 martie 2019.

Anunţul privind iminenţa unui progres decisiv a fost negat de negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier. “Noi nu suntem încă acolo”, a declarat el marţi seară pe contul său de Twitter după o întâlnire cu prim-ministrul slovac Peter Pellegrini la Bratislava.

Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a considerat miercuri că este dificil să se ajungă la un acord înainte de sfârşitul anului şi a subliniat că “posibilitatea unui no-deal (absenţa unui acord) este din ce în ce mai prezentă”.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

O soluţie ar putea apărea “la nivelul guvernului britanic”, dar atunci există temerea ca această soluţie “să nu treacă prin parlament”, unde poziţia lui May pare foarte slăbită, a apreciat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 se vor întâlni pe 12 noiembrie la Bruxelles pentru a fi informaţi de Michel Barnier asupra stării de lucruri cu Londra, a anunţat miercuri Consiliul European într-un comunicat.

Michel Barnier trebuie să judece dacă progrese semnificative au fost realizate de britanici pentru a-i recomanda lui Donald Tusk convocarea unui summit extraordinar, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Următorul summit european este programat pentru 13 şi 14 decembrie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.