Donald Tusk și Theresa May vor dezbate Brexit-ul într-o stațiune de lux

Publicat:

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi premierul britanic Theresa May vor avea o întrevedere în marja summitului UE-Liga Statelor Arabe, care se desfăşoară duminică şi luni în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, a anunţat un diplomat european, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Întâlnirea va avea loc duminică la ora locală 16:30 (14:30 GMT).


Citește și: Chiar dacă Trump a anunțat retragerea totală, SUA mențin 200 de soldați în Siria

Oficialul citat a precizat că liderii statelor UE nu vor ajunge la un acord cu Londra asupra Brexitului în timpul summitului de la Sharm el-Sheikh. ”Nu va exista niciun acord în deşert”, a spus el.

Printre cei peste 20 de lideri din UE aşteptaţi în Egipt se află cancelarul german Angela Merkel şi premierul olandez Mark Rutte.

Londra speră că Theresa May va avea şansa de a face lobby pentru noi concesii care vor debloca ratificarea ‘acordului de divorţ’ în parlamentul de la Londra, marcat de divizări profunde.

Diplomaţi ai UE au spus că există unele indicii privind un posibil acord cu britanicii, dar au accentuat că rămân multe de făcut şi că nu aşteaptă nicio iminentă ieşire din actualul impas.

Theresa May nu a obţinut revizuirea controversatului “backstop” irlandez, clauza menită să evite instalarea unei frontiere fizice în Irlanda.

Citește și: Fiii lui El Chapo sunt inculpați și ei pentru trafic de droguri

Această măsură din ”tratatul de divorţ” provoacă o opoziţie generală în rândul adepţilor britanici ai Brexit-ului, pentru că prevede menţinerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE. Ea nu ar fi declanşată decât în ultimă instanţă, dacă cele două părţi nu găsesc cea mai bună soluţie după Brexit pentru a evita temuta revenire a frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.

Totuşi, în Marea Britanie susţinătorii unei rupturi nete de blocul comunitar văd în aceasta o “capcană” care riscă să menţină ţara blocată pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE îi îndeamnă pe moldoveni să verifice sursele de informații și să evite falsurile rusești

UE îi îndeamnă pe moldoveni să verifice sursele de informații și să evite falsurile rusești Într-o postare pe Facebook, Delegația Uniunii Europene în Moldova a...

Marfă ilicită din Germania confiscată la vamă

Marfă ilicită din Germania confiscată la vamă Un lot de marfă transportat ilicit din Germania a fost reținut de vameși. Citește și: Deputata Tauber se simte...

Un nou partid pe scena politică din Republica Moldova

Un nou partid pe scena politică din Republica Moldova Un nou partid a apărut Republica Moldova. Este vorba de Partidul Creștin Agrar, care, de fapt,...

Atenție! Va fi suspendat traficul pe o porțiune a bulevardului Dacia

Atenție! Va fi suspendat traficul pe o porțiune a bulevardului Dacia Atenție, șoferi! În următoarele trei nopți va fi suspendat total traficului rutier pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.