Donatorii pentru Afganistan critică distribuirea unor ajutoare exclusiv de către bărbaţi

Publicat:

Unii donatori şi mai multe grupuri umanitare au avertizat ONU că pare să accepte excluderea femeilor de către regimul taliban din Afganistan din rândul asistenţilor care distribuie ajutoare pentru această ţară, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Martin Griffiths, adjunct al secretarului general al ONU, coordonator pentru ajutoarele de urgenţă, a recunoscut săptămâna aceasta în faţa unor reporteri că femeile nu sunt implicate în unele activităţi legate de ajutoarele alimentare – o situaţie numită de Programul Alimentar Mondial “adaptări operaţionale” care să permită continuarea misiunilor.


Citeşte şi: Aproape 1.900 de ‘instructori ruşi’ sunt prezenţi în Republica Centrafricană – Black News

Griffiths a recunoscut că ceea ce se întâmplă este “necorespunzător”. “Există încă activităţi în curs unde, de exemplu, doar bărbaţii distribuie alimente, dar asta nu poate funcţiona”, a spus el luni, după ce a făcut săptămâna trecută o vizită în Afganistan.

Problema ilustrează cât de dificil este pentru ONU să găsească un echilibru între apărarea drepturilor femeilor şi continuarea activităţii în Afganistan după 24 decembrie, când talibanii au impus interdicţia pentru femei. Ajutoarele sunt importante pentru două treimi din afgani – circa 28 de milioane de oameni, din care şase milioane sunt ameninţaţi de foamete.

Talibanii, care au preluat puterea în Afganistan în august 2021, în timp ce forţele coaliţiei conduse de SUA s-au retras după 20 de ani de război, susţin că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea dată de ei legii islamice. Femeilor nu li se mai permite accesul în parcuri, licee şi universităţi; ele nu mai pot ieşi din locuinţe fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin şi trebuie să îşi acopere chipul.

Deşi femeile pot lucra în continuare pentru ONU, operaţiunile au de suferit deoarece, conform unor oficiali ai organizaţiei, 70% din asistenţa umanitară este implementată de grupuri locale şi internaţionale afectate de interdicţiile impuse de talibani.

Orice posibilă modificare a modului în care ONU abordează ajutoarele alimentare în acest context a alarmat unele ţări donatoare şi unele grupuri de asistenţă. Statele Unite, unul din donatorii importanţi pentru Afganistan, sunt îngrijorare de posibilitatea ca Naţiunile Unite să ia în considerare un model de livrare a ajutoarelor exclusiv de către bărbaţi, a afirmat miercuri Lisa Carty, adjunctă a ambasadorului american la ONU, cu ocazia unei informări prezentate de Griffiths ţărilor membre ale organizaţiei.

Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), organizaţie neguvernamentală cu sediul în SUA, a afirmat într-o notă operativă difuzată miercuri că rolul femeilor este “o necesitate operaţională”.

Griffiths a subliniat că femeile trebuie să participe la distribuirea ajutoarelor alimentare pentru a garanta că hrana ajunge la femei şi fete, care sunt cele mai vulnerabile. El a promis că programele vor fi monitorizate mai atent, astfel încât să acopere toţi beneficiarii.

Citeşte şi: Orban al Ungariei îi cere Ucrainei să renunțe – Black News

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut finanţarea asistenţei pentru Afganistan în 2023 cu 4,6 miliarde de dolari. ONU a reuşit să asigure exceptarea de la interdicţia pentru femei a unor activităţi din domeniile sănătăţii şi educaţiei. Potrivit adjunctului secretarului general, reprezentanţi ai mai multor grupuri s-au întâlnit săptămâna trecută cu oficiali talibani pentru a insista să se extindă aceste excepţii şi la distribuirea de ajutoare băneşti şi alimentare.

Secretarul Consiliului pentru Refugiaţi din Norvegia (NRC), Jan Egeland, care a deţinut în 2003-2006 funcţia ocupată în prezent de Griffith, a apreciat că organizaţia sa ar putea considera că este dificil să se mai implice dacă alte grupuri încep programe de distribuire a ajutoarelor în care sunt implicaţi numai bărbaţi. “Astfel se stabileşte un precedent în Afganistan şi în întreaga lume, pe care vom ajunge să îl regretăm. Adepţii liniei dure vor spune ‘Am câştigat, ne descurcăm fără voi’ “, a declarat el agenţiei Reuters. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie  7 iulie este a 188-a zi a calendarului gregorian și a 189-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 7 iulie 2024

Horoscop 7 iulie 2024 Este o zi cu multe schimbări şi în care trebuie să ne întoarcem spre noi pentru a găsi răspunsurile şi...

Forme de energie necunoscute până acum, descoperite în atmosfera Pământului. NASA încearcă să găsească o explicație

Forme de energie necunoscute până acum, descoperite în atmosfera Pământului. NASA încearcă să găsească o explicație Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.