X

Donatorii pentru Liban se reunesc prin videoconferinţă

Instituţiile europene vor participa la conferinţa donatorilor organizată duminică de Franţa pentru a mobiliza un ajutor umanitar de urgenţă populaţiei Beirutului, după cele două explozii devastatoare care au ruinat oraşul, a anunţat vineri Comisia Europeană, citată de AFP, potrivit agerpres.

‘Comisia Europeană va fi reprezentată de către comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. Înţelegem că această conferinţă organizată în format video vizează colectarea de fonduri pentru un ajutor umanitar de urgenţă’, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar Eric Mamer.

Citeşte şi: PROTEST înăbuşit din faşă în Australia! Doi bărbaţi care pregăteau o manifestaţie împotriva măsurilor de izolare au fost arestaţi

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va reprezenta statele membre, a precizat el. De altfel, Charles Michel se va deplasa sâmbătă la Beirut.

‘Lucrăm la o evaluare a necesităţilor umanitare şi avem nevoie de maximum de informaţii posibile’, a adăugat Eric Mamer.

‘Suntem într-o fază de urgenţă. Aceasta nu este o conferinţă pentru reconstrucţie. Ea va interveni într-o fază ulterioară’, a insistat el.

Comisia Europeană a coordonat trimiterea a 300 de salvatori specializaţi la Beirut şi a deblocat 33 milioane de euro pentru primele nevoi de urgenţă, în special ajutor medical.

‘Va fi necesar de asigurat ca fondurile care vor fi puse la dispoziţie să fie gestionate în cel mai eficient mod posibil’, a subliniat el.

‘Instituţiile europene insistă asupra necesităţii de a se întreprinde reformele aşteptate de populaţie’, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Citeşte şi: NAŢIONALISMUL în materie de vaccin se bate cap în cap cu lupta împotriva coronavirusului (OMS)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat joi o vizită la Beirut. El a anunţat organizarea unei conferinţe de ajutor pentru Liban şi a îndemnat guvernului libanez la ‘reforme cruciale’ pentru a depăşi impasul în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Un incendiu marţi la un depozit unde erau stocate de şase ani 2.700 de tone de nitrat de amoniu în portul din Beirut a provocat o uriaşă deflagraţie, soldată cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi, în timp ce zeci de persoane au fost date dispărute, iar sute de mii au rămas fără adăpost.

Tags: BeirutCharles Michelcomisia europeanaComisia Europeană (CE)Emmanuel MacronEric MamerFondul Monetar Internaţional (FMI)Janez LenarcicJosep BorrellLiban
Categorii: Știrile zilei