Dorin Recean: „În 2023, Guvernul a investit mai mult ca oricând în sectorul agricol”

Premierul Dorin Recean declară că statul susține sectorul agricol și producătorii de cereale. Potrivit lui, în anul 2023 Guvernul a investit mai mult ca oricând în sectorul agricol și a acordat subvenții și ajutoare în valoare de aproximativ două miliarde de lei, transmite IPN.

„Vicepremierul Bolea a propus o nouă schemă de susținere a producătorilor de cereale prin garantarea parțială a creditelor lor. Deja în acest an alocăm 50 de milioane suplimentari pentru cei care au avut de suferit din urma secetei din 2023”, a precizat Dorin Recean în sinteza pe care o face la sfârșit de săptămână.


Potrivit premierului, statul va continua să aloce subvenții în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de lei. „În plus, am mai împrumutat 1,5 miliarde de lei pentru ca să acordăm granturi pentru zootehnie și pomicultură, dar și pentru a investi în sisteme de irigare. Noi vom continua să ajutăm producătorii de cereale și ceilalți agricultori”, a remarcat Dorin Recean.

Citește și: Crește numărul turiștilor. Câți străini au vizitat Republica Moldova în 2023

Agricultorii au ieșit în stradă cu tractoarele pentru a protesta, blocând și accesul spre Vama Leușeni. Ei afirmă că sunt în prag de faliment. Vineri, agricultorii au obținut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, la care au solicitat ca statul să identifice 400 de milioane de lei pentru subvenții. Potrivit lor, acești bani i-ar ajuta să depășească situația dificilă în care s-au pomenit.

Având acest sprijin financiar, ar putea să procure motorină, semințe și îngrășăminte. O nouă întrevedere cu fermierii urmează să aibă loc marți la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.