X

Dosarele judecătorilor și procurorilor vor fi distruse după evaluare

Dosarele judecătorilor și procurorilor vor fi distruse după evaluare

Astăzi au intrat în vigoare modificările la lege care permit distrugerea tututor materialelor legate de evaluarea judecătorilor și procurorilor, la finalizarea procedurii. Pentru a face acest lucru, Comisia de evaluaretrebuie să transfere materialele către Consiliul Superior al Magistraturii sau către Consiliul Superior al Procurorilor (a se vedea articolul 10 alineatul (11).

Amendamentul limitează, de asemenea, procesul de contestare de către judecători sau procurori a avizului Comisiei. Cei nemulțumiți de rezultatul verificării prealabile pot fi acum reexaminați o singură dată (a se vedea articolul 14 alineatul (8), potrivit omniapres.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

La începutul lunii august, Centrul pentru Analiza și Prevenirea Corupției a emis o opinie critică față de o astfel de inițiativă. În raport, ONG-ul a menționat că proiectul de lege încalcă principiul transparenței, este insuficient argumentat și nu face referire la legislația UE sau la alte standarde internaționale.

”Totodată Proiectul conține prevederi ce vor aduce atingere principiilor care trebuie să guverneze statutul judecătorilor, în acest sens prevederile fiind vulnerabile și din perspectiva drepturilor omului – a se vedea pct. 3 din secțiunea „Analiza detaliată a prevederilor” din prezentul Raport”, se menționa în raport.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Tags: evaluarejudecătoriPrevetting
Justiţie