X

Dosarul penal împotriva lui Ghenadie Tanas, trimis în instanță

Procurorii au transmis în instanţa de judecată un dosar penal împotriva şefului suspendat din funcție al Direcţiei generale urmărire penală a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Ghenadie Tanas.

După cum a relatat pentru Infotag Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupţie, acesta este învinuit pe 14 capete de acuzare, inclusiv camătă, îmbogăţire ilegală şi date false privind veniturile.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Tanas a fost reţinut de oamenii legii în 2021. El a fost acuzat că a organizat, împreună cu patru complici, acordarea de credite din fonduri a căror provenienţă n-a fost stabilită. În total, au fost acordate împrumuturi în valoare de 34 de milioane de lei. Tanas şi complicii săi au primit 10% din dobânda la împrumuturi. Astfel, aceştia s-au angajat în spălare de bani şi s-au eschivat de la plata impozitelor, cauzându-i statului un prejudiciu de 2,4 milioane de lei. Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile legale ale fostului şef al Direcţiei CNA şi ale apropiaţilor acestuia pentru anii 2014-2021 a însumat peste 13,6 milioane de lei.

Procurorii au obţinut ca instanţa să pună sub sechestru următoarele bunuri ale fostului poliţist: 422 de terenuri în diverse părţi ale ţării, o casă în Ungheni şi 23 de locuri de parcare în centrul Chişinăului. Valoarea lor comercială este de aproximativ 26 de milioane de lei. În cadrul anchetei au fost audiaţi 114 martori şi au fost efectuate zeci de percheziţii. Dosarul constă din 98 de volume, iar rechizitoriul este de 293 de pagini.

Tanas nu-şi recunoaşte vinovăţia. El riscă până la şapte ani de închisoare. Arestarea lui Tanas a devenit posibilă la sfârşitul anului 2021, după o declaraţie a unui deputat din PAS, Andrian Cheptonar, care de la tribuna Parlamentului l-a numit “milionar în euro”. Cheptonar a lucrat anterior în Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Tags: anticoruptieCNAGhenadie Tanasparlament
Categorii: JustiţieȘtirile zilei