Două bombardiere B-52 americane au survolat Golful, într-o demonstraţie de forţă faţă de Iran

Publicat:

Două bombardiere B-52 americane au survolat joi regiunea Golfului, într-o demonstraţie de forţă îndreptată spre adversarii SUA, în special Iran, într-un moment în care armata americană îşi reduce prezenţa militară în regiune, relatează AFP, scrie agerpres.

Cele două bombardiere grele numite ‘Stratofortress’, care pot să transporte arme nucleare, au decolat de la baza aeriană Barksdale, în Louisiana, iar echipajele au fost anunţate în ultimul moment, a precizat într-un comunicat Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM).


Citește și : Arabia Saudită APROBĂ vaccinul Pfizer-BioNTech

Ele au survolat Golful “alături de alte aparate de zbor ale US Air Force şi de avioane ale unor ţări partenere”, se arată în comunicat, unde se mai precizează că este vorba de al doilea survol cu bombardiere B-52 din ultimele două luni în această regiune.

“Posibilii noştri adversari trebuie să înţeleagă faptul că nicio ţară din lume nu este mai pregătită şi mai capabilă (ca SUA) să desfăşoare rapid capacităţi de luptă suplimentare în faţa oricărei agresiuni”, a comentat comandantul CENTCOM, generalul Frank McKenzie.

“Capacitatea noastră de a coopera cu parteneri într-o misiune precum aceasta dovedeşte că suntem pregătiţi să răspundem împreună oricărei crize”, a adăugat el.

Pentru această misiune prevăzută să dureze 36 de ore, cele două bombardiere trebuie să survoleze Oceanul Atlantic, Europa şi Peninsula Arabică, apoi să survoleze Golful efectuând o buclă în largul Qatarului şi rămânând la distanţă de coastele iraniene, după care să se întoarcă în SUA, a precizat pentru AFP un responsabil militar.

Zborul a fost coordonat cu Arabia Saudită, Bahrain şi Qatar.

Oficialul militar, care a rămas sub protecţia anonimatului, a precizat că acest survol nu este legat de nicio ameninţare specială. “Este o demonstraţie a capacităţilor noastre de a desfăşura rapid dispozitive de apărare”, a spus el.

Preşedintele Donald Trump a decis să retragă 2.000 de militari din Afganistan până la 15 ianuarie, iar alţi 500 vor părăsi Irakul, urmând ca în fiecare dintre cele două ţări să mai rămână 2.500 de soldaţi.

Citește și : Premierul demisionar al Libanului, INCULPAT pentru catastrofa din Beirut

SUA se aşteaptă la mai multe săptămâni dificile înainte de transferul de putere de la Casa Albă, în contextul în care Trump a urmat o strategie de “presiune maximă” faţă de Iran.

Ele nu exclud posibilitatea unei acţiuni militare de ultim moment din partea preşedintelui în exerciţiu împotriva intereselor iraniene în Irak până la preluarea funcţiei de către Joe Biden la 20 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.