Două cazuri confirmate cu virusul West Nile în R.Moldova

Publicat:

Două cazuri confirmate cu virusul West Nile în R.Moldova

În Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), la doi bărbați cu vârste de 39 și, respectiv, 54 de ani. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că ambele cazurile sunt de import, transmite IPN.

Primul bărbat este din municipiul Chișinău, iar în perioada 14 august-6 septembrie s-a aflat în România. Acolo ar fi fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient, care este din orașul Tiraspol, a revenit pe 5 septembrie din Cehia fiind, la fel, înțepat de țânțari. Semnele de boală i-au apărut la întoarcerea în Moldova, potrivit ipn.md.


Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu VWN, iar un alt caz a fost în luna august a anului curent.

De la începutul anului curent și până pe data de 5 septembrie, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile. În România, în perioada 3 iunie-5 septembrie, s-au înregistrat în jur de 40 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Patru persoane infectate au murit.

Specialiștii în sănătate publică precizează că virusul West Nile se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, nu și de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră și durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice, precum rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii. La apariția semnelor specifice acestei infecții, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Administraţia de Stat a Drumurilor: Mai multe sectoare de drum sunt închise din cauza inundațiilor

Administraţia de Stat a Drumurilor: Mai multe sectoare de drum sunt închise din cauza inundațiilor Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) anunţă că la această...

Ucraina cere din nou Occidentului să aprobe lovituri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei

Ucraina cere din nou Occidentului să aprobe lovituri cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident...

Slusari, după adoptarea legii privind măsurile de sprijin pentru fermieri: ‘Risc de revolte în sectorul agricol’

Slusari, după adoptarea legii privind măsurile de sprijin pentru fermieri: 'Risc de revolte în sectorul agricol' Se pare că adoptarea rapidă a legii privind măsurile...

Incident tragic la Vatra: Un bărbat de 67 de ani s-a înecat în lacul Ghidighici

Incident tragic la Vatra: Un bărbat de 67 de ani s-a înecat în lacul Ghidighici Un nou caz de înec în Republica Moldova. Corpul neînsuflețit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.