X

Două documentare ucrainene despre invazia rusă în Ucraina, în centrul atenţiei la Festivalul de Film Sundance

Două noi documentare ale regizorilor ucraineni despre invazia Rusiei în ţara lor şi efectele insidioase ale propagandei de la Kremlin se află în centrul atenţiei la Festivalul de Film Sundance, aflat în desfăşurare în Statele Unite, relatează AFP, potrivit agerpres.

“20 Days in Mariupol”, care a avut premiera vineri seara, descrie începutul de anul trecut al conflictului, într-un oraş care a devenit locul de desfăşurare a uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din acest război. Imaginile au fost surprinse de jurnalişti în timpul asediului oraşului Mariupol.

Citește și : Rishi Sunak a fost amendat de Poliţia din Lancashire din cauza nepurtării centurii de siguranţă

Regizorul filmului, Mstyslav Chernov, un jurnalist care a filmat scenele din oraşul-port în timpul înaintării trupelor ruse în februarie şi martie 2021, a declarat pentru AFP că speră că publicarea imaginilor sale în cadrul documentarului “va lovi mai profund” şi mai “dur” spectatorii comparativ cu scurtele imagini video difuzate la ştiri.

Documentarul arată cum Mstyslav Chernov şi-a riscat viaţa pentru a surprinde imagini din timpul unui bombardament rus asupra unei maternităţi, eveniment ce a stârnit indignare în întreaga lume.

Totodată, relatează încercările regizorului şi ale echipei sale de a fugi din oraş pentru a transmite imaginile şocante, într-un moment în care oficialii ruşi încercau să prezinte evenimentul drept o ştire falsă în care erau folosiţi actori ucraineni.

Mariupol “a oferit prima imagine a diferenţelor dintre naraţiunea oferită de Rusia despre acest război şi realitate”, a declarat Mstyslav Chernov.

Utilizarea dezinformării de către Moscova este, de asemenea, tema centrală a peliculei “Iron Butterflies”, care are premiera duminică. Documentarul relatează povestea zborului MH17 operat de Malaysia Airlines, care a fost doborât în 2014 de separatiştii din estul Ucrainei şi modul în care acea tragedie a prevestit conflictul la scară mai mare de astăzi.

Numele documentarului este inspirat de şrapnelul provenit de la rachetele BUK de fabricaţie rusă, care au lovit avionul care zbura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, ucigând 298 de persoane.

– “Aici şi acum” –

“Iron Butterflies” foloseşte atât ştiri, cât şi înregistrări de pe reţelele sociale, cu extracte audio ale comunicărilor militare interceptate, pentru a arăta modul în care răspunsul Rusiei s-a schimbat de la afirmaţiile conform cărora separatiştii au doborât un avion militar ucrainean la cele potrivit cărora Kievul a fost responsabil de moartea acestor civili.

Regizorul Roman Liubyi a declarat că a intenţionat să îşi menţină abordarea “ştiinţifică” şi să evite să cedeze la montaj în faţa furiei, întrucât propaganda rusă este “construită în jurul impactului emoţional”.

Un al treilea film, de data aceasta de ficţiune, “Klondike”, va beneficia de o nouă proiecţie la Sundance, după ce a câştigat premiul pentru regie în cadrul secţiunii World Cinema Dramatic Competition la ediţia din 2022 a acestui festival de film independent care se desfăşoară în fiecare an la Park City, în munţii din Utah (vestul Statelor Unite).

Filmul relatează povestea unei familii care trăieşte la graniţa dintre Rusia şi Ucraina la momentul la care izbucneşte conflictul, în 2014.

Pentru Roman Liubyi, prezenţa puternică ucraineană la Festivalul de Film Sundance nu poate decât să consolideze aura cinematografică a ţării sale în străinătate. Însă, regizorul directorul “Iron Butterflies” a avertizat că “întrebarea mult mai dificilă este legată de modul în care poate fi realizat ceva aici şi acum pentru ţară, pentru apărarea ei”.

El speră să folosească publicitatea generată de Sundance pentru o strângere de fonduri care să finanţeze o dronă de recunoaştere în beneficiul prietenilor săi cineaşti care servesc în prezent în armata ucraineană.

“Aş dori să profit de acest moment pentru a spune, în calitate de cetăţean ucrainean, că suntem cu adevărat recunoscători comunităţii internaţionale pentru ajutorul acordat apărării noastre”, a declarat el sâmbătă pentru AFP.

“Dar dacă vă întrebaţi: <> probabil că, din păcate, încă nu sunt suficiente”, a adăugat el într-un moment în care Kievul a deplâns “indecizia” occidentalilor cu privire la livrările de tancuri grele.

Citește și : Biden: Ucraina va primi toată asistenţa de care are nevoie

Regizorul îşi va prezenta documentarul la Festivalul de Film de la Berlin, luna viitoare.

“Este cert, publicul internaţional se satură din ce în ce mai mult de acest subiect”, a declarat el cu regret. “Este greu să menţinem flacăra, acest interes… (dar) lupta asta este pentru existenţa noastră”, a adăugat cineastul.

Ediţia din acest an a Festivalului de film Sundance are loc în perioada 19-29 ianuarie.

Tags: kremlinMariupolMstyslav ChernovrusiaStatele Unite
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina