X

Două femei de 80 ani au vrut să spargă vitrina unei librării. Care a fost motivul?

Două femei de 80 ani au vrut să spargă vitrina unei librării. Care a fost motivul?

Două femei de peste 80 de ani de la grupul ecologist Just Stop Oil au încercat să spargă cu un ciocan şi o daltă vitrina de sticlă care protejează carta istorică „Magna Carta”, expusă la British Library din Londra, care este primul document care a pus în scris principiul că regele și guvernul său nu sunt mai presus de lege.

Dr. Sue Parfitt, în vârstă de 82 de ani, și Judy Bruce, o profesoară de biologie pensionară în vârstă de 85 de ani, au intrat în biblioteca londoneză și au încercat să spargă vitrina de sticlă care protejează documentul istoric „Magna Carta” folosind un ciocan și o daltă, transmite libertatea.ro.

Cele două octogenare, care fac parte din grupul ecologist Just Stop Oil, au ridicat apoi o pancartă pe care scria: „Guvernul încalcă legea”.

Citește și: Cu cât au crescut prețurile în Moldova timp de o lună?

„Este guvernul mai presus de lege?”, au mai putut fi auzite protestatarele.

„Magna Carta este venerată pe bună dreptate, fiind de mare importanță pentru istoria noastră, pentru libertățile și legile noastre. Dar nu va exista nicio libertate, nicio legalitate, niciun drept, dacă vom permite ca prăbușirea climei să devină catastrofală”, a spus Parfitt.

Cele două protestatare au fost arestate de poliția metropolitană. Biblioteca a confirmat că două persoane au „atacat vitrina de sticlă securizată” care protejează carta istorică în galeria sa de comori.

„Echipa de securitate a bibliotecii a intervenit pentru a preveni deteriorarea suplimentară a casetei, care a fost minimă”, a transmis biblioteca. Biblioteca Britanică a anunţat închiderea „galeriei comorilor” în care este expusă „Magna Carta”.

Biblioteca Britanică din Londra deține două dintre cele patru exemplare ale Magna Carta care au supraviețuit, iar celelalte se află la catedralele Lincoln și Salisbury. Aceasta datează din iunie 1215 și a fost primul document care a consemnat în scris principiul conform căruia regele și guvernul său nu sunt mai presus de lege.

Tags: Biblioteca Britanicălibrărievitrina
Social