Două femei ginecolog, amendate în Germania pentru că au făcut ‘publicitate’ avortului

Publicat:

Un tribunal din Berlin a condamnat vineri două femei ginecolog la plata unei amenzi pentru că au făcut “publicitate” avortului pe site-ul lor, în ciuda unei recente reforme menite a liberaliza difuzarea de informaţii privind întreruperile voluntare de sarcină, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Doctoriţele nu doar că au propus întreruperi voluntare de sarcină, dar au spus şi cum se practică o întrerupere voluntară de sarcină”, a explicat instanţa penală într-un comunicat, condamnându-le pe Bettina Gaber şi Verena Weyer la câte o amendă de 2.000 de euro.


Citește și : Rouhani acuză SUA că sunt o ‘ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale şi globale’

Potrivit judecătoarea Christine Mathiak, cele două femei ginecolog aveau dreptul să spună că propun întreruperi voluntare de sarcină, dar nu şi să precizeze circumstanţele, cum ar fi faptul că intervenţia poate fi una “medicamentoasă şi fără anestezie” şi că ea se desfăşoară “într-o atmosferă securizată”.

Informaţiile despre avort sunt atent controlate în Germania, unde bisericile joacă încă un rol politic şi social important, prin paragraful 219a din Codul Penal, adoptat iniţial în perioada nazistă.

O reformă votată în februarie a relaxat interdicţia de “publicitate”, permiţându-le ginecologilor să spună dacă clinica propune întrerupere voluntară de sarcină, în contextul în care până atunci aceasta era considerată ca propagandă ilegală pasibilă de doi ani de închisoare.

“Este atât de supărător, încât mă doare stomacul”, a declarat Bettina Gaber în legătură cu decizia instanţei.

Cele două condamnate intenţionează să conteste decizia şi sunt dispuse să meargă până la Curtea Constituţională, deoarece ele consideră că textul este împotriva libertăţilor de profesie, de opinie şi de informare.

Citește și : Barnier a reiterat poziția UE privind Brexit: Acest tratat este singurul tratat posibil pentru o retragere ordonată

Judecătoarea Christine Mathiak a considerat că nu există nimic anticonstituţional, dar a recunoscut că este un subiect controversat.

Înainte de începerea procesului, peste o sută de persoane au manifestat în favoarea achitării celor două femei medic ginecolog şi pentru eliminarea totală a paragrafului 219a care interzice “publicitatea pentru întreruperea voluntară de sarcină”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.