Două nave de patrulare livrate de SUA forţelor navale ucrainene au ajuns în portul Odessa

Publicat:

Două nave de patrulare livrate de SUA forţelor navale ucrainene au ajuns marţi în portul Odessa, în sudul Ucrainei, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia, relatează AFP, informează agerpres

Cele două nave de patrulare din clasa Island, al căror preţ nu a fost comunicat de autorităţile ucrainene, au ajuns la Odessa la bordul unei nave de transport.


Citește și : Ucraina îşi intensifică exerciţiile de război! Trupele aeropurtate au fost puse în alertă!

Alături de alte două nave de acelaşi tip primite de Kiev în 2019, ele vor avea ca sarcină “să asigure securitatea navală” a Ucrainei în Marea Neagră şi Marea Azov, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa mişcărilor de trupe ruse din jurul Ucrainei, scena unui conflict declanşat în 2014 între Kiev şi separatiştii proruşi în Est.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat sâmbătă că Washingtonul “are îngrijorări serioase în privinţa activităţilor militare neobişnuite ale Rusiei” în această zonă.

Moscova neagă orice intenţii de conflict şi aruncă responsabilitatea pe Occident.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că în Ucraina vin “consilieri militari şi armamente”, “nu doar din SUA, ci şi din alte ţări membre ale NATO”.

“Acest lucru duce la o agravare a tensiunilor”, a adăugat el, spunând că se teme de “pregătirea” de către Kiev a unui posibil atac militar pentru preluarea regiunilor controlate de separatişti, acuzaţii dezminţite permanent de Kiev.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat de asemenea Occidentul că agravează situaţia “livrând arme moderne Kievului şi desfăşurând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni” apropiate de frontiera rusă.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a spus la 18 noiembrie că Kievul vrea mai multe arme “defensive” occidentale în faţa “agresivităţii” Moscovei.

Citește și : Premierul belgian reacţionează la protestele violente petrecute la Bruxelles: ‘Complet inacceptabile’

La începutul lunii septembrie, Casa Albă a precizat că a furnizat Kievului din 2014 “asistenţă de securitate” în valoare de 2,5 miliarde de dolari, fără a face alte precizări.

Războiul din 2014 din Ucraina, care a izbucnit după anexarea Crimeii de către Rusia, a făcut peste 13.000 de morţi până acum. În ciuda faptului că neagă în permanenţă acuzaţiile, Moscova este în mare parte considerată susţinătoarea separatiştilor proruşi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.