X

Alte două partide din R.Moldova boicotează referendumul pentru demiterea lui Chirtoacă

Partidul Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, condus de Anatol Şalaru, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, au anunţat că vor boicota referendumul cu privire la demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. PUN şi-a făcut publică intenţia printr-un comunicat de presă, în timp ce Maia Sandu a făcut anunţul într-un interviu pentru ziarul Timpul, informează luni Radio Chişinău, potrivit agerpres.

PUN subliniază că a decis boicotarea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă în urma unei analize la nivel de partid. “Partidul Unităţii Naţionale îndeamnă partidele pro-europene şi societatea civilă să nu participe la acest referendum care ar pune Chişinăul la dispoziţia lui Igor Dodon şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM)’, se spune în comunicatul citat.

Citeşte şi: Atacatorul din Las Vegas a fost identificat. Bilanţul CUTREMURĂTOR al victimelor creşte dramatic

O poziţie similară a fost enunţată şi de lidera PAS, Maia Sandu, potrivit căreia alegerile pentru funcţia de primar general ar trebui să se desfăşoare de o maniera legală şi nu prin jocuri politice. “Decizia biroului nostru naţional a fost să nu participăm la acest referendum. În opinia noastră, este un joc al tandemului Plahotniuc-Dodon, în care nu avem motive sa intrăm’, a declarat Maia Sandu.

Anterior şi Partidul Liberal a îndemnat atât cetăţenii, cât şi forţele politice proeuropene din Republica Moldova să boicoteze acest referendum.

Consiliul Municipal al Chişinăului (CMC) a aprobat la 12 septembrie propunerea consilierilor socialişti în vederea organizării unui plebiscit în care locuitorii capitalei Republicii Moldova să se pronunţe cu privire la demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Acest referendum urmează să aibă loc pe 19 noiembrie.

Socialiştii au strâns aproximativ 800.000 de semnături pentru organizarea referendumului de revocare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al Chişinăului.

Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Socialiştii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri şi de administrare proastă a oraşului. 

Tags: Anatol ŞalaruchisinauConsiliul Municipal al Chişinăului (CMC)Dorin ChirtoacăMaia SanduPartidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).Partidul Unităţii Naţionale (PUN)primarrepublica moldova
Categorii: Diaspora