X

Două persoane, amendate după ce au fost găsite vinovate de trafic de influență

Două persoane, amendate după ce au fost găsite vinovate de trafic de influență

Două persoane au primit amenzi de 300 de mii de lei, respectiv 400 de mii de lei, după ce au fost găsite vinovate de trafic de influență. Sentința, emisă de Judecătoria Hîncești, sediul Central, s-a pronunțat pe marginea a șapte capete de acuzare pentru eliberarea permiselor de conducere în schimbul unor sume de bani.

Astfel, urmărirea penală în cauza de bază a fost pornită în luna mai 2023, din care au rezultat și alte cauze din categoria actelor de corupție, acestea fiind pornite de către Centrul Național Anticorupție, potrivit deschide.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Conform sentinței, condamnații, începând cu decembrie 2021 și până în septembrie 2023, au pretins și primit sume de bani cuprinse între 500 și 750 de euro pentru a influența angajații din cadrul Secției înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto a Centrului Multifuncțional Hâncești al Agenției Servicii Publice pentru a facilita promovarea probelor teoretice și practice ale examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere.

Prin urmare, în decembrie 2021, unul dintre inculpați a primit prima tranșă de bani în sumă de 500 de euro din suma totală de 700 de euro, de la o persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria ”B”. Aceștia nu și-au îndeplinit promisiunea și, în perioada lunii mai-iunie 2023, au pretins și primit bani suplimentari în sumă de 200 euro și 4000 lei pentru a-i elibera un certificat care confirmă frecventarea unui curs suplimentar de instruire practică pentru perioada anului 2023, necesar pentru susținerea examenelor de conducător auto la proba teorie și practică, timp în care solicitantul s-a aflat peste hotare.

Totodată, s-a stabilit că, în mai 2023, aceștia au primit 700 de euro de la o altă persoană pentru a o ajuta să susțină examenul teoretic și practic, necesar pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria ”A”. Ulterior, prin utilizarea unor dispozitive audio-video, au asistat persoana în timpul examenului, ajutându-l astfel să obțină permisul.

În iulie 2023, cei doi au repetat schema, solicitând 750 de euro de la altă persoană pentru a influența rezultatul examenului de calificare auto pentru categoria ”B”. Din nou, au utilizat dispozitive tehnice pentru a ghida persoana în timpul examenului, asigurându-se că aceasta obține permisul.

În alte cazuri, aceștia au primit sume suplimentare pentru a îndeplini promisiuni similare, însă unele promisiuni nu au fost realizate, iar banii nu au fost returnați.

Urmărirea penală a durat 10 luni, iar datorită încheierii acordurilor de recunoaștere a vinovăției, după conexarea cauzelor în instanța de judecată, judecarea cauzei a durat doar 4 luni.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

În urma analizei probatoriului, instanța i-a găsit vinovați de trafic de influență, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amenzi de 300 000 lei și, respectiv, 400 000 lei. De asemenea, s-a menținut sechestrul asupra sumei de 10.900 euro pentru a garanta executarea acestor amenzi.

Totodată au fost confiscate contravaloarea mijloacelor bănești în mărime de 4000 lei, iar 200 euro au fost trecuți în folosul statului.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Tags: chisinauHînceștitrafic de influenţă
Justiţie