X

Două petroliere au fost ATACATE în Golful Oman

Un petrolier care transporta metanol a suferit avarii în cadrul unui “incident de securitate” survenit joi în Golful Oman, a anunţat operatorul vasului, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) din Singapore, transmit dpa, AFP şi Reuters, potrivit agerpres. În paralel, Flota a V-a SUA, cu baza în Bahrein, a anunţat că două nave au cerut asistenţă în urma unui atac în apele Golfului Oman. 

Incidentul semnalat de BSM a afectat partea laterală dreaptă a navei Kokuka Courageous şi i-a determinat pe cei 21 de membri ai echipajului să părăsească vasul cu o barcă de salvare. Ei au fost recuperaţi de o altă navă aflată în apropiere. Unul dintre membrii echipajului a fost uşor rănit, a indicat compania într-un comunicat care mai menţionează că petrolierul avariat nu este în pericol de scufundare şi încărcătura este intactă.


Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

Un comunicat al Flotei a V-a americane citat de agenţiile internaţionale de presă a notat că forţele navale americane din regiune intervin după recepţionarea a “două apeluri de urgenţă distincte, la orele 06.12 şi 07.00 locale”.

La rândul său, societatea britanică de navigaţie comercială UKMTO a indicat că anchetează un incident în Golful Oman, fără a da alte detalii.

Al doilea vas care a fost victima unui “incident” similar joi este petrolierul norvegian Front Altair, construit în 2016 şi aflat sub pavilionul insulelor Marshall. Potrivit agenţiei de presă S&P Global Platts, care citează mai multe surse din transportul maritim, acesta a luat foc în Golful Oman.

Agenţia norvegiană de presă NTB, care citează jurnalul de transporturi Tradewinds, a relatat că Front Altair a transmis un SOS după ce ar fi suferit un atac.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

Iranul a anunţat pe de altă parte că a venit în ajutorul a două petroliere străine “accidentate” joi dimineaţa în apele Omanului. Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de o unitate de salvare a marinei iraniene, a precizat agenţia oficială de presă Irna, citând o “sursă informată”.

Chiar acum o lună, la 12 mai, alte patru vase – două saudite, unul al Emiratelor Arabe Unite şi unul norvegian -, trei dintre ele petroliere, au fost avariate în urma unor “acte de sabotaj” atribuite Iranului de Arabia Saudită.

După incidentul de joi, preţul petrolului a crescut brusc, notează AFP şi Reuters.

Tags: BahreinBernhard Schulte Shipmanagement (BSM)Front Altairgolful OmanIranKokuka CourageousmetanolpetrolierS&P Global PlattssingaporeTradewindsUKMTO
Categorii: Sinteze