Două plângeri pentru ‘tortură’ împotriva noului şef al Interpol au fost clasate înFranţa din lipsă de competenţă

Publicat:

Două plângeri pentru “tortură” depuse în ultimele luni împotriva generalului Ahmed Nasser Al-Raisi din Emiratele Arabe Unite, ales joi la conducerea Interpol, au fost clasate de Parchetul Antitero (PNAT) din Franţa din lipsă de competenţă, a precizat joi pentru AFP o sursă judiciară, potrivit agerpres

Prima plângere, depusă la 7 iunie de ONG-ul Gulf Centre for Human rights (GCHR) pentru “tortură şi acte de barbarie”, îl prezenta pe opozantul Ahmed Mansoor ca deţinut la Abu Dhabi “în condiţii de Evul Mediu, care constituie acte de tortură”.


Citește și : Papa Francisc cere societăţii să protejeze femeile împotriva violenţelor

A doua a fost depusă la începutul lui octombrie de Rodney Dixon, avocatul a doi reclamanţi britanici, Matthew Hedges şi Ali Issa Ahmad, care au raportat în octombrie la Lyon fapte de detenţie arbitrară sau de tortură în 2018 şi 2019.

Răspunzând unei solicitări a AFP, sursa judiciară a precizat că cele două plângeri au fost clasate la scurt timp după depunerea lor.

Ahmed Nasser Al-Raisi a fost ales joi la Istanbul preşedinte al Interpol, spre marea nemulţumire a unor activişti pentru drepturile omului şi oficiali politici, care spun că instalarea sa încalcă misiunea organizaţiei.

Funcţia de preşedinte este în mare parte onorifică, adevăratul şef al organizaţiei fiind secretarul său general.

William Bourdon, avocat al GCHR, a precizat că această clasare pentru lipsă de competenţă se explică printr-o modificare legislativă din 2010.

“Condiţia pusă de această lege, reşedinţa obişnuită a suspectului în Franţa, a fost prevăzută exact pentru a reduce accesul victimelor şi al ONG-urilor la judecător şi pentru a face mai dificilă punerea în aplicare a unei competenţe universale a justiţiei franceze”, a criticat el.

Citește și : TRAGEDIA rutieră din Bulgaria a fost provocată de o eroare umană

“Având în vedere că Al-Raisi va avea o reşedinţă în Franţa, chiar şi intermitentă”, deoarece sediul Interpol este la Lyon, “bineînţeles că o nouă plângere va fi depusă în Franţa”, a anunţat avocatul. În opinia acestuia, “imunitatea” sa va fi în joc imediat “ce va fi acuzat de cele mai grave fapte”.

“Aşteptăm sosirea lui Al-Raisi, iar atunci a fi deschisă o nouă acţiune împotriva sa”, a declarat de asemenea pentru AFP Rodney Dixon. “Vor exista cu siguranţă consecinţe dacă va veni la Lyon”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.