Două portrete de Rembrandt, care au stat ascunse timp de 200 de ani, scoase la licitaţie

Publicat:

Casa de licitaţii Christie’s a descoperit două portrete pictate de Rembrandt, care au stat ascunse timp de 200 de ani într-o colecţie privată, transmite joi AFP, potrivit agerpres.

O familie britanică s-a bucurat “dezinvolt” de aceste picturi în ulei ale maestrului din secolul al XVII-lea fără a le cunoaşte valoarea reală până când un expert de la prestigioasa casă de licitaţii le-a văzut în timpul unei evaluări de rutină.


Citeşte şi: Europa îşi reduce dependenţa de petrolul rusesc – Black News

Operele, ultimele portrete de Rembrandt rămase în posesia unor persoane particulare, ar putea fi vândute cu 5-8 milioane de lire sterline (5,8-9,3 milioane de euro) la licitaţia organizată de Christie’s la Londra, la 6 iulie.

“Am întâlnit pentru prima dată aceste picturi acum câţiva ani, în timpul unei evaluări de rutină şi am rămas uimit”, a declarat Henry Pettifer, responsabilul departamentului de picturi ale marilor maeştri în cadrul Christie’s.

“Am fost cu adevărat uimit să descopăr că, timp de 200 de ani, ele nu făcuseră niciodată obiectul unei cercetări şi nu fuseseră niciodată discutate în literatura despre Rembrandt”, a precizat el pentru AFP în timp ce portretele erau expuse la Amsterdam.

Portretele ovale, de 20 de centimetri înălţime, care ar data din 1635, înfăţişează un bărbat în vârstă pe nume Jan Willemsz van der Pluym şi pe soţia acestuia, Jaapgen Carels.

Cei doi, pictaţi într-un stil intim neobişnuit pentru acest artist, se numărau printre prietenii familiei lui Rembrandt şi proveneau din oraşul lui natal, Leiden.

Un strămoş al actualilor proprietari a cumpărat portretele la licitaţie, la Christie’s, în 1824, unde erau listate drept picturi de Rembrandt. De atunci, ele au rămas în aceeaşi colecţie.

“Au stat liniştite, apreciate de familia proprietarului, timp de două secole (…) foarte apreciate, în mod mai degrabă dezinvolt”, a povestit Pettifer.

După ce au fost reperate, a fost demarată verificarea autenticităţii lor. “Imaginile erau necunoscute, iniţial trebuiau tratate cu mare prudenţă”, a explicat reprezentantul.

Casa Christie’s a apelat la experţi în artă, inclusiv la Rijksmuseum din Amsterdam, care deţine una dintre cele mai mari colecţii Rembrandt din lume.

Echipa de oameni de ştiinţă din cadrul muzeului a examinat lucrările timp de aproape doi ani, a declarat pentru AFP experta Christie’s Manja Rottink.

Specialiştii au verificat descendenţa dreptului de proprietate asupra tablourilor, menţionate într-un inventar al fiicei mai mari a cuplului reprezentat în portrete, a declarat specialista internaţională în picturi ale vechilor maeştri.

Ei au examinat, de asemenea, semnăturile lui Rembrandt, în special pentru a afla dacă acestea au fost realizate cu vopsea lichidă, şi au comparat stilul artistic cu alte lucrări ale artistului.

“Concluzia a fost că, într-adevăr, sunt ale artistului (…) este extraordinar”, a declarat Manja Rottink.

De asemenea, picturile aruncă o nouă lumină asupra stilului lui Rembrandt, cel mai bine cunoscut pentru portretele sale mult mai impozante, comandate de familii olandeze bogate.

“Acestea reprezintă ceva uşor diferit, ceva mult mai intim… mai personal”, a spus Henry Pettifer.

Citeşte şi: Două companii americane au primit aprobarea finală pentru a comercializa carne cultivată în laborator – Black News

Cele două portrete de Rembrandt se află în prezent în turneu la New York şi Londra, înainte de a fi scoase la licitaţie în capitala Marii Britanii, luna viitoare.

Deocamdată nu se ştie dacă vor fi achiziţionate de o persoană fizică sau de un muzeu, dar un lucru este sigur: “Au rămas alături toată viaţa, aşa că le vindem împreună”, a menţionat Pettifer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Migraţia, securitatea comună, războiul din Gaza – în mesajele de felicitare ale liderilor mondiali pentru Keir Starmer

Migraţia, securitatea comună, războiul din Gaza - în mesajele de felicitare ale liderilor mondiali pentru Keir Starmer Securitatea, migraţia şi războiul din Gaza s-au numărat...

Fermierii din mai multe raioane au fost consultați cu privire la crearea camerelor agricole

Fermierii din mai multe raioane au fost consultați cu privire la crearea camerelor agricole Fermierii și agricultorii din mai multe raioane au fost consultați cu...

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei Aproximativ 90 de migranţi au murit luni în naufragiul ambarcaţiunii lor în largul coastelor Mauritaniei...

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep” „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”, consideră ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba. Citește...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.