X

Două rachete trase către Israel dinspre Fâşia Gaza au căzut în interiorul enclavei palestiniene

Armata israeliană a anunţat joi că două rachete trase către Israel dinspre Fâşia Gaza au căzut în interiorul enclavei palestiniene, transmite Reuters, potrivit agerpres .

Sirenele au sunat în sudul Israelului în diverse localităţi din apropierea Fâşiei Gaza joi, zi în care palestinienii au protestat masiv, în Gaza şi Cisiordania, contra deciziei din ajun a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Deocamdată nicio grupare militantă palestiniană nu a revendicat lansarea celor două rachete dinspre Fâşia Gaza.

Citește și : Recep Tayyip Erdogan dorește atenuarea diferendelor istorice între Turcia și Grecia

Mişcarea islamistă Hamas a făcut apel joi la o nouă revoltă populară a palestinienilor după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul capitală a Israelului. “Nu putem face faţă politicii sioniste susţinute de SUA decât prin lansarea unei noi intifada” începând de vineri, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susţinut în Gaza. El a mai spus că anunţul lui Trump este o ‘declaraţie de război’.

“Afirmăm că Ierusalimul este unit, nu (divizat) în Est şi Vest, şi va rămâne capitala Palestinei, a întregii Palestine”, a afirmat de asemenea liderul Hamas, grupare islamistă cu sediul în Gaza.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Tags: armata israelianacisiordaniadeclaratie de razboiDonald Trumpfasia gazaisraelrachete
Categorii: Sinteze