Două regiuni ale Rusiei au devenit zone active de luptă, potrivit unui oficial ucrainean

Publicat:

Două regiuni ale Rusiei au devenit zone active de luptă, potrivit unui oficial ucrainean

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene a declarat joi că grupuri armate despre care a spus că sunt alcătuite din ruși anti-Kremlin forțează incursiuni pe teritoriul rus și au transformat două regiuni de frontieră în „zone active de luptă”, relatează Reuters.

Pe de altă parte, guvernatorul uneia dintre regiunile rusești în care voluntarii ruși pro-Kiev au lansat incursiuni începând de marți a declarat, după o vizită în satele dintr-o zonă de graniță că trupele ostile nu se mai află acolo, scrie adevarul.ro.


Trei grupări rebele au transmis în ultimele zile că desfășoară operațiuni armate în regiunile Belgorod și Kursk și au cerut locuitorilor să evacueze localitățile pentru propria siguranță.

„Regiunile Kursk și Belgorod sunt acum o zonă de acțiuni active de luptă. Asta este ceea ce confirmăm”, a declarat Andri Iusov, purtătorul de cuvânt al direcției de informații militare GUR, pentru televiziunea națională.

„Și, așa cum au declarat voluntarii și rebelii, este vorba despre cetățeni ruși care, neavând alte opțiuni, își apără drepturile lor civile punând mâna pe arme împotriva regimului Putin”, a adăugat el.

Viacislav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a declarat, într-un mesaj pe Telegram, că nu mai sunt prezente forțe ucrainene într-una dintre zonele care au fost luate cu asalt.

Două regiuni ale Rusiei au devenit zone active de luptă, potrivit unui oficial ucrainean

„Pot afirma că nu există trupe ucrainene pe teritoriul regiunii. Luptele au loc în afara acesteia”, a scris el după miezul nopții, ora locală.

El a admis totuși a spus că satul Kozinka „a fost serios lovit. Pagubele sunt foarte grave”. Locuitorii au fost evacuați și sunt în siguranță.

Gladkov a declarat anterior că două persoane au fost ucise și cel puțin 20 rănite în atacurile forțelor armate ucrainene.

Bloggerii militari ruși au raportat anterior că parașutiștii ruși au fost trimiși la Kozinka. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că a dejucat un atac al armatei ucrainene.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a oferit puține detalii, dar a notat pe Telegram că„teroriștii ucraineni continuă să încerce să aducă sabotori pe teritoriul nostru”.

Una dintre cele trei grupări armate anti-Kremlin, Legiunea Libertate Rusiei, a declarat pe Telegram că, având în vedere „operațiunea militară limitată” care se desfășoară în cele două regiuni, le cere locuitorilor din anumite orașe să părăsească zona.

O altă, cea mai nou formată dintre ele, și anume Batalionul Siberian, a afirmat că a observat „o stare de panică în orașul Graivoron – de lângă Kozinka – cu mașini stând la coadă pentru a pleca”.

Lupte intense aveau loc joi în Kursk între Forțele Armate ale Rusiei şi combatanţi locali anti-Kremlin deși Ministerul Apărării de la Moscova susținea încă de marți dimineață că a respins o incursiune în această regiune situată la granița cu Ucraina.

Grupurile armate anti-Kremlin au reluat incursiunile în regiunile ruse de graniță

Forțele pro-ucrainene efectuează incursiuni pe teritoriul rusesc, cucerind temporar un sat din regiunea de frontieră Kursk, ceea ce amintește de operațiuni similare din primăvara anului 2023, dar care au loc într-un context militar și politic foarte diferit, notează France 24.

Forțele pro-ucrainene au susținut marți, 12 martie, că au preluat controlul asupra unui sat din Rusia. Legiunea „Libertate Rusiei”, compusă în principal din voluntari ruși anti-Putin, a publicat o înregistrare video care arată soldați ruși fugind din Tetkino, o localitate din regiunea Kursk, pe partea rusă a frontierei.

Forțe ale altor grupuri pro-ucrainene – Corpul Voluntarilor Ruși și Batalionul Siberian – au anunțat, de asemenea, incursiuni în regiunile Kursk și Belgorod, care au fost efectuate cu sprijinul „tancurilor, vehiculelor blindate și al dronelor”, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un grup de cercetare din Washington.

Inițial, Moscova a negat că luptătorii pro-Kiev au intrat în zone din interiorul Rusiei, admițând ulterior că luptătorii inamici nu au avansat foarte mult în Rusia și că au fost respinși. „Datorită sacrificiului soldaților ruși, toate atacurile teroriștilor ucraineni au fost respinse”, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Situația de la fața locului părea, joi, să fie mai puțin limpede decât sugera autoritățile ruse. „În prezent, încă mai există lupte în jurul localității Tetkino și forțele pro-ucrainene par încă capabile să controleze o parte din această localitate”, a comentat Sim Tack, analist militar șef la Force Analysis, o companie de monitorizare a conflictelor.

Două regiuni ale Rusiei au devenit zone active de luptă, potrivit unui oficial ucrainean

Garda Națională a Rusiei a declarat joi că a respins atacurile unor grupuri pro-ucrainene în regiunea Kursk, în timp ce confruntările continuă la graniță.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că au fost uciși 195 de soldați ucraineni și au fost distruse cinci tancuri și patru vehicule blindate de infanterie, la două zile după ce a declarat că 234 de soldați ucraineni au murit într-un alt atac la frontieră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.