Douăzeci de ani de la atentatele din Bali: Ceremonii de comemorare în Indonezia şi Australia

Publicat:

Sute de persoane au comemorat miercuri 20 de ani de la atentatele din insula indoneziană Bali care s-au soldat cu peste 200 de morţi, până în ziua de azi cel mai sângeros atac terorist în arhipelagul din Asia de Sud-Est, informează AFP, potrivit agerpres.

Familii ale victimelor, supravieţuitori ai atentatelor şi reprezentanţi ai ambasadelor, unii cu flori, au participat la o ceremonie în Kuta, staţiune turistică din Bali unde militanţi islamişti afiliaţi Al-Qaida au detonat bombe într-un club şi într-un bar pe 12 octombrie 2002.


Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

“Înţeleg că unii au uitat ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, însă există încă victime, există copii care şi-au pierdut părinţii în explozii”, a subliniat Thiolina Marpaung, una dintre victime. La 20 de ani după atentate, această indoneziană de 47 de ani suferă şi acum de traumatisme oculare. Dorind ca victimele “să nu fie date uitării”, ea face parte dintre organizatorii acestei ceremonii.

Un priveghi de omagiere pentru cele 202 de victime urmează să fie organizat de apropiaţi ai acestora miercuri seara, în faţa unui monument situat pe locul unde se aflau clubul Sari şi Paddy’s Bar, lovite de acele atentate.

Majoritatea victimelor erau persoane aflate în vacanţă, venite din 20 de ţări. Însă Australia, care a pierdut 88 de cetăţeni în atentate, a fost cea mai lovită.

Premierul australian Anthony Albanese a reamintit în timpul unei ceremonii la Sydney că atrocitatea atentatelor a fost însoţită de fapte de curaj incredibil.

“Ei au încercat să semene teroare, însă oamenii s-au grăbit să facă ce puteau, pentru (a ajuta) atât prieteni, cât şi străini”, a subliniat şeful guvernului australian în faţa unei mulţimi adunate pe o ploaie uşoară pe Plaja Coogee.

Ceremonia a fost marcată de eliberarea a 88 de porumbei, câte unul pentru fiecare australian ucis.

Potrivit lui Anthony Albanese, atentatele din Bali au lăsat o urmă de neşters asupra identităţii naţionale australiene, la fel ca bătălia sângeroasă din Dardanele în timpul Primului Război Mondial.

La Bali, consulatul australian a organizat de asemenea o ceremonie.

Preşedintele indonezian Joko Widodo urmează la rândul său să se adreseze în timpul zilei de miercuri familiilor victimelor, prin legătură video, iar fostul premier australian John Howard, care conducea Australia în timpul atentatelor, va susţine un discurs.

La Canberra, şefa diplomaţiei australiene Penny Wong a participat la o ceremonie în Parlament.

Citeşte şi: Biden despre Putin: ‘A făcut un calcul greşit în Ucraina!’ – Black News

Atacul asupra a două localuri turistice a fost atribuit organizaţiei islamiste indoneziene Jemaah Islamiyah (JI), afiliată Al-Qaida. O altă încărcătură explozivă fusese declanşată în faţa consulatului american din Bali, însă fără a face victime.

Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, se confruntă cu mişcări extremiste care au întreprins mai multe atacuri după atentatele din Bali. Dispozitivul de securitate a fost întărit pentru comemorări.

Principalii autori ai atentatelor au fost executaţi, ucişi de poliţie sau trimişi la închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii Un bărbat de 30 de ani din Chișinău va...

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istorie, a afirmat luni serviciul...

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere În urma atacurilor cu zeci de rachete asupra mai multor orașe ucrainene, au murit cel...

În lipsa unei majorităţi după legislative, Franţa se vede aruncată într-o mare ‘confuzie’

În lipsa unei majorităţi după legislative, Franţa se vede aruncată într-o mare 'confuzie' 'Clarificarea' promisă de preşedintele francez Emmanuel Macron după ce a dizolvat suprinzător...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.