Dovlecelul – leguma perfectă în curele de slăbire

Publicat:

Dovlecelul – leguma perfectă în curele de slăbire

Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate de nutriţionişti în diete. Pe lângă faptul că are foarte puține calorii (100 gr. dovlecel are 20 – 27 kcal) este şi o sursă bună de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru și fier, o serie de acizi organici, vitamine C, B, K şi A.

Este una din puţinele legume în care proporția de sodiu – potasiu este aproape perfectă. Aceasta este importantă pentru o bună funcționare a organismului. În cazul dezechilibrului de sodiu – potasiu din corp poate apărea spasmofilia (mușchii și nervii sunt în stare de alertă) și tetania (contracții puternice ale mușchilor).


Citește și: Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Beneficiile consumului de dovlecei

  • Previne bolile cardiovasculare. Datorită conţinutului de potasiu şi magneziu, minerale esenţiale pentru funcţionarea normală a muşchiului inimii, dovlecelul are efect hipertensiv (scade tensiunea).
  • Este un veritabil pansament gastric. Este recomandat în afecţiuni precum ulcer sau gastrită. Stimulează digestia, datorită conţinutului de fibre şi favorizează evacuarea bilei. Este inclus în dieta pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale la stomac sau intestine. Inclusiv  este  indicat și în cazul intoxicaţiilor sau recomandat pacienţilor care suferă de diabet. De asemenea, dovlecelul este una dintre primele legume introduse în diversificarea alimentaţiei sugarului.
  • Este diuretic şi laxativ. Te ajută în curele de slăbire pe lângă faptul că are puţine calorii, scoate toxinele din organism şi combate constipaţia. Ajută în boli de rinichi, eliminând surplusul de apă.
  • Tonifică organismul. Previne îmbătrânirea rapidă şi întăreşte sistemul imunitar al organismului.
  • Îmbunătăţeşte memoria. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi carotenoizi. În plus, previne accidentele vasculare cerebrale.
  • Protejează vederea. Ameliorează afecţiunile ocular.
  • Are efect general antiinflamator. Ameliorează simptomele artritelor şi ajută în tratarea reumatismului. Participă la asimilarea calciului, de aceea este indicat să se consume împreună cu alimente care conţin calciu.

Cum consumi dovlecelul

zucchini-with-vegetable-rice-final-4-e1341354334583

În primul rând, alege dovleceii tineri şi proaspeţi. În curele de tratament foloseşte sucul de dovlecel. Gustul nu este foarte bun, dar are efect mai mare pentru că îşi păstrează proprietăţile mai bine.

În schimb, când îl prepari (la aburi, în cuptor, la grătar, interzis prăjit) este delicios, dar nu-l lăsa pe foc mai mult de 15-20 min. În salate foloseşte zucchini (dovlecelul cu coaja verde-închisă) are aceleaşi proprietăţi doar că este asimilat mai rapid de către organism.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes

Bruce Springsteen este oficial miliardar, potrivit Forbes Bruce Springsteen, muzicianul originar din New Jersey care a devenit vocea rock 'n' roll a clasei muncitoare, are...

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima

Doctoriţa ucisă la Brăila înmormântată la Chişinău. Soţul victimei ar fi comandat crima Doctoriţa ucisă în cabinetul său din Brăila a fost înmormântată astăzi la...

NBC News: Trădat, izolat şi furios. Cum a luat Joe Biden decizia istorică de a se retrage din cursa prezidenţială

NBC News: Trădat, izolat şi furios. Cum a luat Joe Biden decizia istorică de a se retrage din cursa prezidenţială Izolat, frustrat şi furios, Joe...

Încasările la impozitul pe venit din salariu au crescut cu 21,4%, în primele șase luni ale anului 2024

Încasările la impozitul pe venit din salariu au crescut cu 21,4%, în primele șase luni ale anului 2024 În primele șase luni ale anului 2024,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.