X

Dragalin anunţă prioritățile PA pentru anul 2024

Dragalin anunţă prioritățile PA pentru anul 2024

Șeful Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a vorbit astăzi despre realizările anului trecut ale instituției, pe care o conduce, precum și despre prioritățile pentru anul curent.

Procurorul-șef al PA a menționat că printre cele mai importante lucruri pe care și le-a propus sunt: fortificarea Procuraturii Anticorupție, obținerea unui sediu separat, buget propriu, majorarea statului de personal și dotarea cu echipamente, transmite Deschide.md.

Citeşte şi: Nicu Popescu şi-a depus DEMISIA – Stiripesurse.md

Una din soluții pentru moment este să fie atrași ofițeri de urmărire penală din alte procuraturi, sau din cadrul CNA.

„Până la 31 martie, avem termen să analizăm toate dosarele și să le trimitem după competențe. Și vom ști care vor trece la Procuraturile Chișinău, sau vor fi investigate la CNA. Dar prioritatea este să obținem un sediu separat. În clădirea în care ne aflăm la moment nu avem suficient spațiu. Un alt pas cheie, care sperăm să fie îndeplinit săptămâna viitoare, este să fie majorat numărul de funționari care vor activa în PA. Parlamentul sperăm să aprobe Hotărârea înaintată de Ministerul Justiției, ulterior vom veni cu o solicitare către CSP ca să fie modificată organigrama Procuraturii Anticorupție”, a declarat Veronica Dragalin.

Referitor la dosarele aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție, șefa instituției spune că în dosarul „Frauda Bancară” încă se mai fac multe investigații, iar pe dosarul ce vizează finanțarea ilegală a partidelor se așteaptă ca pe parcursul următoarelor două luni să existe o finalitate.

Dragalin anunţă prioritățile PA pentru anul 2024

În dosarul de finanțare ilegală a partidelor, anul trecut au fost efectuate peste peste 230 de percheziții, peste 200 de măsuri speciale de investigații, privind Partidul Politic Șor, a fost trimisă în instanța de judecată cauza penală în privința deputatei Marina Tauber, percheziții și măsuri special în cazul Partidului Politic Renaștere și a Partidului Politic Șansa. Tot anul trecut au fost trimise în judecată trei dosare pe numele deputaților: Marina Tauber, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.

Potrivit raportului publicat, anul trecut au fost înregistrate cele mai multe cazuri ce țin de diverse infracțiuni de corupție – 316 cazuri. Pe locul secund, la capitolul încălcări sunt abuzurile de putere și abuzul în serviciu – 140 de cazuri. De asemenea, au fost consemnate 53 de diverse crime, 37 cazuri de exces de putere și depășirea atribuțiilor, 33 cazuri de infracțiuni contra patrimoniului, 33 cazuri de spălare a banilor, 33 cazuri de infracțiuni contra justiției. Alte încălcări au vizat neglijența în serviciu – 20 de cazuri, 12 cazuri de îmbogățire ilicită, 11 cazuri de fals în declarații, opt cazuri de finanțare ilegală a partidelor și trei cazuri de infracțiuni financiar-bancare

Tags: Procuratura Anticorupție (PA)Veronica Dragalin
Justiţie