Dragalin confirmă: Șeful Administrației de Stat a Drumurilor are statut de învinuit în dosarul privind construcția drumului Bumbăta-Leova

Șeful Administrației de Stat a drumurilor este învinuit în dosarul penal privind costurile de executare și lucrările pentru construcția drumului Bumbăta-Leova. Afirmația a fost făcută astăzi seara de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova. Totodată, Dragalin a precizat că e vorba de abuz de putere și că în acest dosar sunt vizate mai multe persoane, scrie deschide.md.

Dacă nu greșesc, are statut de învinuit, i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de punere sub învinuite. Nu vă pot spune acum câte persoane au fost vizate, dar au fost percheziții în mai multe locuri și nu e vorba de o singură persoană”, a precizat Dragalin.


Șefa PA a menționat că dosarul se află în faza de acumulare a probelor

Se află la faza de urmărire penală, de acumulare a probelor, de a audia martori și a ajunge la careva concluzii dacă putem sau nu demonstra o încălcare a legii. Aici e vorba de abuz de putere. De exemplu, dacă s-a luat careva decizii de funcționarii publici de a plăti o sumă mai mare decât ar fost rezonabil, atunci prin asta se cauzează prejudiciu bugetului statului. Statul, cetățenii plătesc un preț cu mult mai mare decât puteau să plătească. Dacă s-a putea constata așa probe, asta ar fi un abuz de putere, o infracțiune prevăzută la articolul 327. Noi avem un dosar penal pornit, au fost făcute percheziții, acumulate multe documente, e destul de complex să poți analiza aceste lucruri – proiectare, costuri să se ajungă la o soluție corectă și legală”, a declarat Dragalin.

Șefa PA i-a dat replica ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a declarat recent cu referire la acest dosar că procurorii anticorupție ar trebui „să se ocupe de hoți și nu de cum se construiesc drumurile”.

Eu recomand miniștrii să se ocupe de ministerele pe care le conduc și să ne lase pe noi procurorii să ne facem treaba de procurori. Procuratura decide când este sau nu este cazul de a porni o urmărire penală. S-a făcut conform legii, vă asigur. Noi nu vom fi influențați de comentarii din partea miniștrilor”, a declarat Dragalin precizând că ministrul Andrei Spînu deocamdată nu a fost audiat în acest dosar.

Amintim că pe 22 mai, Procuratura Anticorupție anunțase că un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului Leova-Bumbăta. Funcționarul este învinuit de abuz în serviciu.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat.

Construcția drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 250 de milioane de lei. După o perioadă, costurile au mai crescut cu 30 de milioane de lei.