X

Draghi: UE ar trebui să încurajeze mai multe fuziuni în sectorul telecomunicaţiilor

Draghi: UE ar trebui să încurajeze mai multe fuziuni în sectorul telecomunicaţiilor

Uniunea Europeană ar trebui să încurajeze mai multe fuziuni în sectorul telecomunicaţiilor, potrivit unui raport al fostului preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, privind competitivitatea blocului comunitar, transmite Bloomberg.

“Facilitarea consolidării în sectorul telecomunicaţiilor este necesară pentru atingerea nivelurilor ridicate de investiţii în conectivitate”, se menţionează în acest mult aşteptat raport publicat luni. “Iniţiativa crucială este modificarea atitudinii UE faţă de mărimea şi consolidarea operatorilor de telecomunicaţii, pentru a oferi o adevărată piaţă unică, fără a sacrifica bunăstarea consumatorilor şi calitatea serviciilor”, se mai arată în documentul menţionat, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Draghi, fost premier al Italiei, este de părere că organismele de reglementare ar trebui să se concentreze mai puţin pe blocarea consolidării la nivel de ţară, înainte de a apărea probleme pe partea de concurenţă, şi mai mult pe analizarea fuziunilor în cazul cărora există semnale că firmele abuzează de poziţia lor dominantă. Draghi a adăugat că inovaţia şi angajamentele de investiţii ar trebui avute în vedere atunci când sunt analizate posibile fuziuni.

Operatorii europeni de telecomunicaţii cer de mai mult de un deceniu o consolidare a pieţei, susţinând că nu sunt capabili să ajungă la o mărime suficientă în fiecare ţară şi de asemenea să fie profitabili. Un document al Comisiei Europene, publicat la începutul anului, recunoaşte problemele cu care se confruntă operatorii în a deveni mai mari, dar cu toate acestea, se concentrează pe consolidarea trans-frontalieră ca o soluţie.

Draghi a recomandat, de asemenea, o armonizare a politicilor cu privire la spectrul de frecvenţe şi a designului licitaţiilor la nivel european. În plus, Draghi a sugerat că ar trebui creat un grup public-privat la nivelul UE pentru a asigura că operatorii europeni rămân în fruntea inovaţiei.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În luna septembrie 2023, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenţei venite din partea Chinei şi SUA. Acum, Ursula von der Leyen va decide care sunt acele recomandări ale lui Draghi cărora le va da curs.

Tags: DraghitelecomunicaţiiUE
Externe