X

Dreapta franceză îl acuză pe Macron că MIMEAZĂ cedarea în reforma ‘brutală’ a pensiilor

Jordan Bardella, liderul partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională, l-a acuzat marţi pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, că “dă înapoi” în privinţa reformei “brutale” a pensiilor, dar o va pune în practică dacă va fi reales, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Macron a afirmat luni că este dispus să îşi modifice planul de reformă a pensiilor, aflat în centrul programului său politic. “Sunt gata să schimb calendarul şi să spun că nu trebuie neapărat să facem o reformă până în 2030, dacă simt că poporul este prea neliniştit”, a spus preşedintele. El a adăugat că este gata să “deschidă uşa” şi în privinţa creşterii vârstei de pensionare la doar 64 de ani, în loc de 65 cât propunea până acum.

Citeşte şi: Extrema dreaptă spaniolă intră pentru prima dată într-un guvern regional – Black News

Bardella, aliat al contracandidatei lui Macron, Marine Le Pen, a comentat la televiziunea France 2 că şeful statului “îşi dă probabil seama că este o politică socială brutală şi nemaiîntâlnită”, însă s-a declarat convins că Macron va forţa totuşi pensionarea la 65 de ani.

La rândul ei, Le Pen a susţinut marţi, la postul de radio France Inter, că nu are nicio “agendă ascunsă” privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, chiar dacă încercările ei de reformă a blocului european nu vor avea succes. Spre deosebire de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2017, ea nu şi-a mai anunţat acum intenţia de a retrage Franţa din UE sau din zona euro. Oponenţii ei consideră însă că nucleul eurosceptic al Adunării Naţionale a rămas neschimbat.

Citeşte şi: Olaf Scholz vrea să revigoreze procesul de aderare la UE a ţărilor din vestul Peninsulei Balcanice – Black News

Cei doi candidaţi plasaţi pe primele locuri în turul întâi al alegerilor, duminica trecută, încearcă acum să atragă electoratul de stânga, care se confruntă cu o opţiune dificilă: o populistă de extremă dreapta – Le Pen, sau un liberal – Macron – acuzat de mulţi adversari că este un “preşedinte al celor bogaţi”. 

Tags: Adunarea NaţionalăEmmanuel MacronfrantaJordan BardellaMarine Le Penuniunea europeana
Categorii: Externe