Dreapta naţionalistă din Ciprul ‘turcesc’ câştigă alegerile legislative

Publicat:

Partidul dreptei naţionaliste aflate la putere UBP a câştigat alegerile legislative anticipate din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, potrivit rezultatelor oficiale provizorii publicate luni şi citate de France Presse, transmite şi agrepres.

După deschiderea tuturor urnelor, Partidul Unităţii Naţionale al preşedintelui cipriot turc Ersin Tătar a obţinut 39,54% din voturi, consolidându-şi prezenţa în parlamentul RTCN cu 24 de locuri din 50.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Ca şi în 2018, UBP, un partid pro-Ankara, va trebui totuşi să formeze o coaliţie pentru a guverna.

Partidul turc republican (CTP, stânga) s-a plasat al doilea cu 32,04% din voturi şi a obţinut 18 locuri, potrivit Comisiei Electorale Supreme (YSK).

“Vom repara mai întâi economia, aceasta va fi prima noastră misiune”, a declarat duminică seară secretarul general al UBP şi actual prim-ministru al RTCN, Faiz Sucuoglu, după alegerile dominate de criza economică ce loveşte această autoproclamată republică aflată sub infuzie turcă.

“Oamenii devin depresivi pentru că costul vieţii este prea mare. Sper că cei care vor fi aleşi să lucreze eficient în Parlament pentru binele poporului”, a declarat pentru AFP duminică dimineaţă Dervis Dizliklioglu, un pensionar în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei 204.000 de alegători care au fost chemaţi la vot în nordul insulei mediteraneene divizate, ocupată de Ankara.

Căderea lirei turceşti, care şi-a văzut valoarea prăbuşită cu 44% faţă de dolar în 2021, s-a tradus în RTCN printr-o creştere spectaculoasă a preţurilor, inflaţia depăşind 46% pe parcursul unui an în decembrie.

În timpul alegerilor prezidenţiale din 2020 în RTNC, câştigate la limită de naţionalistul Ersin Tatar, un aliat apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, împotriva lui Mustafa Akinci, susţinător al reunificării insulei sub forma unui stat federal, Erdogan a fost acuzat de ingerinţă.

UBP, în favoarea unei soluţii cu două state, era dat ca favorit de mai multe sondaje, înaintea CTP, care se pronunţă pentru o reglementare cu ciprioţii greci.

Dezbaterea privind soluţionarea conflictului cipriot nu a apărut în timpul campaniei, dar o parte din forţele de stânga în favoarea unei soluţii federale au cerut boicotarea alegerilor, partidul Ciprul Unificat (BKP) considerând în special că “nimic nu se va schimba” până când comunitatea cipriotă turcă nu va fi “eliberată de sub jugul Ankarei”.

De la invazia nordului Ciprului de către armata turcă în 1974 ca răspuns la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau alipirea insulei mediteraneene la Grecia, Republica Cipru, membră a UE din 2004, este divizată în două. Guvernul cipriot îşi exercită autoritatea doar asupra părţii de sud a insulei, locuită în principal de ciprioţi greci.

Partea de nord, unde trăiesc în principal ciprioţii turci şi colonişti turci, a fost autoproclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord în 1983 şi autorităţile acesteia sunt recunoscute doar de Ankara.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

Negocierile privind soluţionarea conflictului sunt blocate din 2017. În aprilie 2021, o încercare de relansare a discuţiilor organizate de ONU, care controlează o zonă tampon între cele două părţi ale insulei, s-a încheiat printr-un eşec.

În 2004, un plan al ONU de reunificare a insulei a fost supus unui referendum. Aprobat cu aproape 65% de ciprioţii turci, acordul a fost respins cu peste 75% de ciprioţii greci din sud.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.