Dreapta populistă preconizează sfârşitul erei Merkel în Germania

Publicat:

Germania se confruntă cu sfârşitul erei cancelarului Angela Merkel după ce formaţiunea sa conservatoare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a suferit o înfrângere puternică duminică în alegerile regionale din landul Saxonia Inferioară, consideră un lider al dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), notează luni dpa, potrivit agerpres.

“Cred că acesta este începutul sfârşitului guvernului Merkel”, a declarat Alexander Gauland, lider parlamentar al AfD, partid care a intrat în cel de-al 14-lea din cele 16 parlamente regionale din Germania în urma alegerilor din al doilea cel mai mare land al federaţiei, Saxonia Inferioară.


Sprijinul pentru CDU a lui Merkel a scăzut în acest land din nord-vestul Germaniei la 33,6%, cel mai redus nivel în 59 de ani. De asemenea, votul pentru AfD în Saxonia Inferioară a fost sub cel aşteptat, de numai 6,2%.

Citeşte şi: EXPLOZIE urmată de un incendiu puternic pe o platformă petrolieră din Louisiana. Cel puţin şase oameni sunt răniţi

Partidul Social Democrat din Germania (SPD) al popularului premier regional Stephan Weil a obţinut 36,9% din voturi, o creştere de 4% pentru formaţiunea de centru-stânga.

Potrivit lui Gauland, Merkel este slăbită politic după alegerile de duminică chiar în timp ce se pregăteşte pentru o dificilă rundă de discuţii în vederea creării unei noi coaliţii naţionale, în vreme ce sprijinul pentru CDU s-a prăbuşit, ajungând la cel mai scăzut nivel după 1949 la alegerile legislative federale de luna trecută.

Alegerile din Saxonia Inferioară au avut loc la doar trei săptămâni după ce AfD a devenit primul partid de extremă-dreapta care a intrat în parlamentul naţional din Berlin după ce a câştigat 12,6% din voturi în alegerile generale din 24 septembrie.

De atunci, AfD a fost lovită de un nou val de lupte pentru putere şi diviziuni interne, care au caracterizat formaţiunea populistă de dreapta de la constituirea sa în 2013.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.