“Drepţii între popoare” cer Poloniei și Israelului să “regăsească calea dialogului şi a reconcilierii”

Publicat:

“Drepţii între popoare” din Polonia le-au cerut luni guvernelor polonez şi israelian să “regăsească calea dialogului şi a reconcilierii”, pe fondul tensiunilor dintre Varşovia şi Tel Aviv, suscitate de o lege poloneză asupra Holocaustului, informează AFP şi PAP.

“Noi, Drepţii între popoare (titlu decernat în numele statului Israel persoanelor care au contribuit la salvarea de evrei în timpul Holocaustului) le cerem guvernelor şi parlamentarilor din Israel şi Polonia să regăsească calea dialogului şi a reconcilierii”, au notat într-o scrisoare deschisă membrii Asociaţiei poloneze a celor Drepţi între popoare, înfiinţată în 1985 la iniţiativa celor care au primit din partea Israelului medalii şi diplome de “Drepţi între popoare” pentru salvarea de evrei, conform agerpres.


“Nu suntem de acord să se semene discordie între evrei şi polonezi”, legaţi de o istorie de coexistenţă milenară, se subliniază în acest text, semnat de circa 50 de “Drepţi între popoare”, remis luni premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Citește și : Vladimir Putin a pus problema siriană în Consiliul de Securitate rus

Ei au amintit că “sute de polonezi au plătit cu viaţa lor pentru gestul lor de solidaritatea” cu evreii, în timpul ocupaţiei fasciste.

“Ca în fiecare naţiune, şi în a noastră au existat oameni lipsiţi de nobleţe. Aceştia au acţionat în nume propriu, nu în numele statului polonez. Dar ei erau polonezi. Şi nouă ne este frică de ei”, au mai notat semnatarii, făcând referinţă la cei care predau evrei fasciştilor, adesea contra bani.

Controversatul amendament la Legea privind Institutul Memoriei Naţionale, amendament adoptat cu o zi înainte de aniversarea eliberării lagărului fascist Auschwitz-Birkenau, la 27 ianuarie, şi menit să-i pedepsească pe cei care îi impută Poloniei crime fasciste, a provocat tensiuni cu Israelul, SUA şi Ucraina. Amendamentul a fost semnat de preşedintele Andrzej Duda şi trimis pentru verificare la Tribunalul Constituţional.

Tel Aviv-ul şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti văd în această lege o tentativă de a nega participarea unor polonezi la exterminarea evreilor.

Dorind să apere această lege, Morawiecki a provocat el însuşi scandal, afirmând că au existat şi “autori evrei” ai Holocaustului şi punând pe acelaşi plan comportamentul membrilor serviciilor de ordine evreieşti din ghetouri, germani, polonezi, ucraineni şi ruşi. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat imediat aceste afirmaţii drept “inacceptabile”.

Legea, care prevede până la trei ani de închisoare pentru cei care atribuie polonezilor crimele fasciştilor germani, intră în vigoare joia aceasta, însă autorităţile poloneze asigură că cercetătorii şi martorii istoriei nu riscă sancţiuni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.